Почетна » Јеремић: Народна странка једина нуди конкретан план за очување Косова и Метохије у саставу Србије

Јеремић: Народна странка једина нуди конкретан план за очување Косова и Метохије у саставу Србије

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је Народна странка једина која на предстојећим изборима не нуди само слогане, већ и конкретан програм са јасним корацима како да Србија сачува Косово и Метохију у свом саставу, заштити своје националне интересе и сувереност и не постане колонија, као и да буде војно и политички неутрална држава.

„Наступамо на изборима самостално и народу нудимо програм чије су главне тачке одбацивање ’француско-немачког’ плана за независност Косова и Метохије уз истовремено редефинисање односа са ЕУ, забрана копања литијума чиме се спречава трајно уништавање животне средине и претварање Србије у рударску колонију, повратак финансијске суверености и државна помоћ домаћој привреди и пољопривреди“, рекао је Јеремић за руски портал „РуСрбија – о Србији на руском“.

Јеремић ће на изборима 17. децембра бити носилац листе Народне странке „Сигуран избор. Озбиљни људи“ уз Синишу Ковачевића, Санду Рашковић Ивић, Владимира Гајића и Марину Липовац Танасковић.

„Народна странка нуди конкретне кораке, за разлику од осталих партија које се на нивоу слогана залажу за одбацивање ’француско-немачког’ плана. Србија не би постала чланица ЕУ чак ни када би признала ’Косово’, тако да је једино реално чланство у Европском економском простору, које не захтева признавање ’Косова’. Томе би Србија требало да тежи и то се може постићи променом Споразума о стабилизацији и придруживању тако да се не наруше економски односи са ЕУ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Србија не може бити једина држава на свету која ће послужити као експеримент копања литијума тамо где живе људи, јер данас не постоји технологија рударења тог метала која трајно не уништава животну средину.

„Ископавање литијума се мора недвосмислено забранити, јер би у супротном у Србији била начињена непоправљива штета зарад профита страних компанија и држава које стоје иза њих“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Србија мора да поврати финансијски суверенитет и да је први корак оснивање Државне развојне банке која би подржавала домаћа мала и средња предузећа, а потом основати домаће комерцијалне банке и истовремено зауставити неконтролисано задуживање у иностранству.

„Лоше управљање економијом мора да стане. Србија се неконтролисано задужује у иностранству, а онда страним компанијама поклања и до 144.000 евра по радном месту“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Србија мора да буде војно неутрална у односу на сукобе великих сила у 21. веку, и додао да одржива војна неутралност подразумева увођење савременог војног рока.

„Политичка неутралност подразумева поштовање међународног права и да Србија не уводи санкције ниједној држави на свету осим санкција које је одобрио Савет безбедности УН“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да се добри односи Србије са Русијом темеље на „историји и култури“ али и на практичном разлозима, првенствено везаним за енергетски сектор и за подршку Русије Србији по питању Косова и Метохије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар