Почетна » Јеремић: Нећемо бити икебана у фингираном процесу

Јеремић: Нећемо бити икебана у фингираном процесу

од admin
0 коментар

 

„Ако постоји истинска политичка воља ЕУ да се учини корак унапред, то ће бити могуће, уколико се буду поштовале устаљене форме и законитости међународног преговарања. Постоји разлика између преговора на основу текста и ’причаоница’ какве смо имали у прошлости“, рекао је Јеремић телевизији Н1 испред Делегације ЕУ у Србији уочи састанка са европарламентарцима.

„Важно је да документ који смо предали европским посредницима није угледао светло јавности, јер не желимо да се овај процес претвори у политикантство и почетак изборне кампање. Они који су објавили своје платформе, мислим да нису учинили најбољу услугу јавности, јер су те платформе многи схватили као почетак кампање, а још увек не знамо да ли ћемо учествовати на изборима“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да је на данашњем састанку, који је назвао „припремним рочиштем“, важно утврдити формат преговора о изборним условима који би требало да почну у јуну, његово трајање и начин на који ће се евентуално договорено применити.

Упитан о наступу опозиције у четири колоне у разговорима са европарламентарцима, Јеремић је одговорио да се Народна странка од почетка залагала за јединствен наступ опозиције која је бојкотовала изборе у 21. јуна 2020. године.

„То, нажалост, није било могуће, јер неки то нису прихватили“, рекао је Јеремић.

Јеремић је поновио да ће Народна странка дала реч да ће бојкотовати изборе ако они не буду „бар минимално фер“ и да остаје при датој речи.

На питање о уједињењу СНС-а и СПАС-а Александра Шапића, Јеремић је одговорио да „не би много обраћао пажњу на ’аншлус’ Шапића, јер је од почетка јасно да је СПАС део владајуће коалиције“.

„Власт ће сасвим сигурно на изборима наступити са позиција силе и моћи, али наша снага је у томе што само опозиција која је бојкотовала претходне изборе може дати легитимитет будућем изборном процесу. Морамо да јасно покажемо да не учествујемо као икебана у фингираном процесу који би само требало да механички врати опозицију у парламент“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да “уколико посредници уоче слабост, неће имати потребу да се потруде да дође до уступака“.

„У овом случају не прави ЕУ уступке, већ режим у Србији, али ЕУ игра важну улогу“, навео је Јеремић.

У данашњем разговору су учествовали и партнери Народне странке из Удружене опозиције Србије, Ђорђе Вукадиновић, Лидија Мартиновић и Јован Јовановић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар