Почетна » Јеремић: Нема свађе у опозицији, Народна странка не мења став како ветар дува

Јеремић: Нема свађе у опозицији, Народна странка не мења став како ветар дува

од admin
0 коментар

 

„Ми не баштинимо ту врсту ’прагматизма’ као неки други у опозицији. Ако данас покажете ‘прагматизам’ да примате у своје редове оне којима је пре годину дана Вучић скупљао потписе, сутра ћете исто тако бити спремни да пригрлите и Жељка Митровића и њему сличне. Е, то са Народном странком не може, ми држимо реч“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре у Крагујевцу.

„Када се са нама нешто договорите, знате на чему сте и ту нема попуштања. Можда нисмо свима по укусу, можда се некоме не свиђа наш став по питању Косова и Метохије, неговању националног идентитета и традиције… Можда смо ми мало ’сељаци’, можда немамо своје медије, али ћете са Народном странком увек знати на чему сте“, истакао је Јеремић.

Јеремић је навео да му није јасно зашто неко инсистира на томе да на преговорима о изборним условима учествују представници „не зна се колико партија“, а да за половину њих није познато како ће се понашати када “постане густо“, односно онда када се покаже да Вучић не жели да направи било какав уступак и када ће можда бити неопходно да се са тих преговора изађе.

„Хоће ли преговоре да напусти неко ко је већ показао да је на вези са Вучићем када је густо, и они којима је он помогао да скупе потписе да би изашли на изборе? Можемо ли имати поверење у такве људе“, упитао је Јеремић, и додао да се „у таблоидним медијима дигла прашина о некаквој свађи у опозицији, које заправо нема“.

Јеремић је додао да је, како би се избегле расправе „ко ће да изда а ко неће, ко је релевантан, а ко комби странка“, најбоље да се опозиција договори о два преговарача који ће их заједнички представљати.

„Онда бисмо могли да позовемо све да подрже два преговарача и да кажемо ’нека их подржи ко је права опозиција’. То би било ефикасно сито да се покаже ко је вера а ко невера. То је наша логика“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да председник Србије Александар Вучић не жели да учини било какве уступке у преговорима о изборним условима, а да му је најбољи метод за постизање тог циља да преговоре претвори у ријалити.

„Зато ће на преговоре послати људе којима је прављење ријалитија ужа специјалност – Ђуку, Пиљу, Орлића и њима сличне. Не би требало прихватити ту игру и послати пет, осам или десет представника партија које себе доживљавају као опозицију, и зато је Народна странка изнела једноставан предлог – два преговарача за све нас, и то преговарача неспорних способности и кредибилитета“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би се тако „спречио ријалити и тада би нешто можда и могло да се постигне, захваљујући европским посредницима“.

„Изборни услови се неће сами од себе побољшати. Народна странка не очекује никакав поклон ни од власти нити од европских посредника, већ ће се борити за боље услове“, рекао је Јеремић.

Упитан у каквим је односима са председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом, Јеремић је истакао да би било врло неодговорно да лични односи одређују правце у политици, јер је политика заправо борба за јавни интерес.

На питање да ли се залаже за реваншизам, Јеремић је одговорио да ће се по промени власти догодити оно што се није догодило 6. октобра 2000. године.

„Оперисаћемо канцер тако да се никада више не врати и метастазира, али све ће бити по закону“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар