Почетна » Јеремић: Понудићемо преговарачку платформу за Косово и Метохију, ако власт одбије, нека предложи своју

Јеремић: Понудићемо преговарачку платформу за Косово и Метохију, ако власт одбије, нека предложи своју

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће посланичка група те странке на седници скупштине о Косову и Метохији предложити усвајање преговарачке платформе за наступ државних органа и позваће председника Србије Александра Вучића да је прихвати или да, ако одбије, представи своју платформу.

„Наша платформа би требало да одражава државно јединство и добије подршку свих политичких актера. Преговори о Косову и Метохији морају бити уведени у институционални оквир и коначно мора да се зна за шта је ко овлашћен и шта ко ради у вези са Косовом и Метохијом“, рекао је Јеремић у Младеновцу, где је основан општински одбор Народне странке.

Јеремић је истакао да ће посланици Народне странке на предстојећој седници „подвући црту на дешавања у последњих десет година“ и указати на директно кршење закона и Устава Србије.

„Указаћемо да су 2013. године у Скупштини Србије усвојили Резолуцију о Косову и Метохији у којој су навели да све што се договори у Бриселу мора да буде испраћено усвајањем уставних закона, како би све било уведено у уставни оквир Србије. Није, међутим, усвојен ниједан једини уставни закон, а предали су институције државе на северу, судство, полицију, електроенергетски систем и дали су Приштини међународни телефонски позивни број“, додао је Јеремић.

Јеремић је најавио и да ће бити отворено и питање међународног наступа Србије и парламентарне дипломатије у вези са Косовом и Метохијом.

„Показаћемо да држава више не може да се води произвољно и без икакве одговорности. Ми смо тражили посебну седницу парламента о Косову и Метохији и вратићемо то питање у парламент. Нашим државотворним и аргументованим наступом направићемо разлику која није могла да се види у последњих десет година, док су препуштане једна по једна тачка суверенитета наше државе над Косовом и Метохијом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће та скупштинска расправа „бити јасан показатељ на кога грађани могу да се ослоне када је реч о најважнијим државним питањима“.

„Наредне скупштинске седнице ће такође показати да више ништа неће бити исто. Отворићемо у скупштини расправу о економији, и то на системски начин, јер ћемо понудити конкретна решења“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је подсетио да се држава недавно задужила 370 милиона евра „за покривање рупа у буџету“, и додао да се „нигде у свету владе у техничком мандату не задужују у иностранству“.

„То показује куда иде економија Србије, и то док економска криза још није достигла пуну снагу. Какве црне рупе у буџету, данас је тек крај августа, има још четири месеца до краја године, а они покривају рупе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао и да је „полиција пре 1. септембра потрошила буџет за целу 2022. годину“.

„О таквим стварима ће се убудуће говорити у парламенту и за све што будемо критиковали понудићемо и конкретно решење“, рекао је Јеремић.

„Понудићемо предлог за системско решавање производње хране. Издвајање за пољопривреду у наредне три године мора достићи 10 одсто државног буџета, а сада је тек четири одсто, док је просек у ЕУ близу 30 одсто“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће посланици Народне странке предложити да се у буџету установи посебна буџетска ставка у наредне три године како би се уложило 100 милијарди динара за системска решења у пољопривреди, укључујући и наводњавање.

„У Албанији се овог тренутка наводњава пет пута већа површина земље него у Србији, а Србија има три пута више обрадивог земљишта од Албаније. Не говорим о Холандији или Италији, него о Албанији. То је разлог да се дубоко замислимо и да предложимо системске мере“, закључио је Јеремић.

За председника Општинског одбора Народне странке Младеновац изабран је Никола Пешић (1986).

Можда ти се свиди

Оставите коментар