Почетна » Јеремић поручио Селаковићу да се клони полтрона

Јеремић поручио Селаковићу да се клони полтрона

од admin
0 коментар

 

„Нећу се освртати на садржај неотесаног текста које је потписао Ваш чиновник, за који сте свесни да обилује неистинама. Ја знам да Ви интимно цените мој рад на месту министра спољних послова Србије – нисте се снебивали да ми то отворено кажете, и то пред сведоцима, у мом кабинету председника Генералне скупштине УН 2013. године у Њујорку“, навео је Јеремић у одговору на текст помоћника министра спољних послова Владимира Марића у листу “Политика”.

„Захвалан сам Вам на томе, као и на Вашем гласу приликом одлучивања Владе Србије о мојој кандидатури за Генералног секретара УН 2016. године. Упркос томе што смо у различитим таборима, поштовање је узајамно“, додао је Јеремић.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, прво је написао отворено писмо Селаковићу, објављено у листу „Политика“, на које је уместо Селаковића одговорио Марић.

Јеремић је навео да, када је реч о Косову и Метохији, разуме да су Селаковићу руке у великој мери везане “Вашингтонским споразумом”, чијом се тачком 15 Србија у наредних годину дана обавезала на “уздржавање од формалног или неформалног захтева било којој нацији или међународној организацији да не призна Косово (Приштину) као независну државу”.

„Заузврат, приштинске власти су пристале само на једногодишњи мораторијум на подношење захтева за чланство у међународним организацијама – али не и на лобирање за билатерална признања и успостављање дипломатских односа“, додао је Јеремић.

„Да ли је Ваш председник у Вашингтону на то пристао свесно, или је по среди груб превид српске делегације која у свом саставу није имала ниједног професионалног дипломату, вероватно никада нећемо сазнати“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да је спољна политика у данашњем глобализованом свету једна од најважнијих алатки напретка и одбране националних интереса, поготово за државе величине Србије.

„Надам се да ћете се сложити са мном да је неспоран интерес јавности да у вези са њом буде адекватно информисана“, навео је Јеремић.

„Стога Вас позивам да о спољној политици Србије и односима у свету укрстимо мишљења и ставове на Јавном сервису РТС, и покажемо грађанима да је у Србији могуће водити цивилизовани и аргументовани дијалог између два кредибилна учесника који се, упркос оштро супротстављеним ставовима, међусобно уважавају“, додао је Јеремић.

Краћа верзија Јеремићевог текста објављена је у данашњој „Политици“.

Народна странка

Можда ти се свиди

Оставите коментар