Почетна » Јеремић: Последице “Шолц-Макроновог” плана су Велика Албанија, јаче гажење демократије и ископавање литијума у Србији

Јеремић: Последице “Шолц-Макроновог” плана су Велика Албанија, јаче гажење демократије и ископавање литијума у Србији

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би Србија, ако председник Александар Вучић потпише „француско-немачки“ план за Косово и Метохију, као „награду“ добила стварање Велике Албаније, још јаче гушење слобода и демократије и ископавање литијума.

„Уз све то, за пар година уследило би и план ’Шолц-Маркон 2’ о решавању ‘отвореног питања Босне и Херцеговине’, односно о укидању аутономије Републике Српске. У међувремену, у Србији би на власти остао Вучић, који би убацио у пету брзину и газио нас још јаче него до сада, уз подршку Запада“, рекао је Јеремић на изборној скупштини Општинског одбора Народне странке Савски венац.

„Против такве пропасти борићу се свом снагом и свим средствима док сам жив. Потписивање би значило да је Србија одустала од тапије на Косово и Метохију, која нам је остала упркос бомбардовању и војној капитулацији 1999. године. Та тапија није одузета чак ни војно пораженом режиму Слободана Милошевића у којем је Вучић био министар“, додао је Јеремић.

Председник Народне странке је подсетио да је Европски парламент недавно одлучио да се по убрзаној процедури издају све дозволе за стратешке материјале, међу којима је и литијум.

„Литијума на европском континенту у великој количини има на три места – у Немачкој, Чешкој и Србији. Сада би, за почетак, да копају у Србији, како би тестирали колико је све то отровно и да ли некако може да се заштити животна средина, пре него што евентуално почну да копају у Чешкој и Немачкој. Њима је за то потребан поданички режим у Србији, којег ће хвалити и давати му медаље за храброст. Вучић им је идеалан партнер за такву операцију“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се залаже за европску будућност Србије и да би сви који желе да доживе ту будућност морали да се одлучно супротставе „Шолц-Макроновом“ плану, јер он води у нове сукобе и нестабилност, а не у европску будућност.

Председник Народне странке је рекао да би потписивање тог плана неизбежно водило стварању Велике Албаније, односно уједињењу Албаније и самопроглашеног „Косова“, и да би тако створена држава имала претензије за даље ширење на територије Србије, Северне Македоније, Црне Горе, па и Грчке.

„Тиме бисмо будућим генерацијама оставили нове нестабилности и сукобе на Балкану. Стварање Велике Албаније би значило да српска верска и културна баштина за пет до десет година више не би била српска, јер би наши манастири потпали под надлежност Албанске православне цркве. Наша је дужност да то спречимо“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је „једини начин на који би можда могло да се спречи“ потписивање „Шолц-Макроновог“ плана референдум на којем би се грађани изјаснили о том споразуму.

„Власт не би могла да покраде резултате референдума јер је ситуација јасна – против је између 85 и 90 одсто грађана“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Народна странка зато покренула акцију прикупљање потписа грађана за расписивање референдума.

„Ако скупимо довољно потписа, онда више нема расправе у скупштини да ли да се референдум распише или не, већ би скупштина по закону морала да га распише“, рекао је Јеремић.

За председника Општинског одбора Народне странке изабран је струковни менаџер и члан НУНС-а Марко Марјановић (1970).

Можда ти се свиди

Оставите коментар