Почетна » Јеремић: Повећати минималац на 50.000 динара, дуплирати субвенције за пољопривреду

Јеремић: Повећати минималац на 50.000 динара, дуплирати субвенције за пољопривреду

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да власт одбија предлог те странке да минимална зарада буде повећана на 50.000 динара, јер „режим хоће да велики број људи у Србији живи на ивици сиромаштва и ради на одређено време“ зато што су онда сувише уплашени да би дигли глас и занимали се за политику.

„Када човек живи од 35.000 динара и од те плате мора да прехрани целу породицу, онда му је последња ствар која му пада на памет да се ангажује у политици или иде на опозиционе протесте, јер гледа како да преживи до првог у месецу“, рекао је Јеремић у Смедереву, где је основан градски одбор Народне странке.

„Ако неко има мање од 35.000 динара, онда је то опасно јер не може да преживи од плате, што ствара ситуацију у којој се диже револуција. Ако има већу плату, онда може да размишља да ли је слободан и да ли може да живи још боље. Дакле, ако имате много мању плату – не ваља за овакву власт, а ако имате много већу плату – опет не ваља за власт. Њима је потребно да људи буду баш на ивици сиромаштва и политика Владе Србије је да држи критичну масу гласача на ивици сиромаштва“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је циљ Народне странке промена таквог стања и да је први корак повећање минималне зараде на 50.000 динара.

„То је могуће постићи уз истовремено смањење намета за послодавце са 61 одсто на 50 одсто, увођењем пореза на луксуз и одустајањем од лудачких пројеката попут националног стадиона. Могуће је без додатног задуживања учинити прерасподелу у буџету у корист народа“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се данас у свету највише говори о храни и да све државе које производе храну планирају још већу производњу и извоз, док држава Србија даје огромне субвенције за производњу сапуна, шампона, мотање каблова и производњу ексклузивне швајцарске чоколаде.

„Србија може да храни пола Европе и у пољопривреди је запослено милион и по људи, али власт за њих баш брига јер режим занима само како да рекетира људе. Пошто је тешко рекетирати више стотина хиљада малих газдинстава, онда је режиму лакше да рекетира неколико тајкуна и велепоседника и њима омогући монопол“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би, са друге стране, примена мера Народне странке у пољопривреди „омогућила сељацима не само да преживе него и да добро зараде и да живе много боље него сада“.

„Ми предлажемо да се за пољопривреду издваја 10 одсто републичког буџета, а не четири одсто као сада, не би ли смо се бар мало приближили просеку у ЕУ који износи 30 одсто. Мора се одмах укинути акциза на дизел за пољопривреднике и повећати субвенције по хектару прво на 16.000 динара до краја ове године, а следеће године на 24.000 динара“, рекао је Јеремић.

„Примена економских мера Народне странке значи да нико неће бити остављен у кризи и да ће Србија постати просперитетна држава“, додао је Јеремић.

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић рекао је да мере те странке предвиђају и смањење ПДВ-а са 10 одсто на један одсто на основне животне намирнице, као и укидање акцизе на струју, која је уведена као привремена мера 2015. године.

„Посланици Народне странке ће у Скупштини Србије предложити законска решења која омогућавају примену наших економских мера, а предложићемо и оснивање анкетних одбора који би требало да расветле све велике пљачке народног новца, попут случајева Телеком, ЕПС и Крушик, као и анкетне одборе за криминалне афере у које је умешан врх власти, попут ’Јовањице’ и клана Беливук“, рекао је Јовановић.

За председника Градског одбора Народне странке Смедерево изабран је дипломирани правник Добрица Глишић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар