Почетна » Јеремић: Рио Тинту десетине милијарди евра прихода, а Србији отрована земља – Народна странка је сигуран избор да то спречимо

Јеремић: Рио Тинту десетине милијарди евра прихода, а Србији отрована земља – Народна странка је сигуран избор да то спречимо

од Други Пишу
0 коментар

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да је компанија Рио Тинто озбиљно решила да копа литијум у Србији, јер је реч о десетинама милијарди евра прихода које би припале тој компанији, а Србији би остала уништена земља, вода и ваздух, и да је глас за Народну странку најсигурнији избор да се то не догоди.

„Тај новац не би остао у Србији и био би приход Рио Тинта, који има буџете и утицај већи него многе државе света. У тај посао, од врхунског геополитичког значаја за Европу, укључене су најјаче земље ЕУ. У следећих пет до десет година Европа мора да пређе на зелене, еколошке аутомобиле. Сви ’аудији’, ’мерцедеси’, ’пежои’, ’фијати’… Сви морају да почну да користе литијумске батерије“, рекао је Јеремић у интервјуу листу „Таблоид“.

„Зато ће забрана литијумског пројекта Рио Тинта бити тежак и компликован задатак. Европа мора да обезбеди довољно литијума за своју аутомобилску индустрију, која је изузетно значајна за привреду многих земаља, пре свих за Немачку и Француску. Оне данас 80 одсто литијума који користе увозе из Кине. Из њихове перспективе, то мора да се промени, јер се озбиљно компликује ситуација на Далеком истоку, пре свега однос Кине и САД“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су странци одлучили да копају литијум у Србији, иако га има и у Чешкој, Немачкој и другим државама, јер се руда у чврстом стању која садржи литијум не може експлоатисати без трагичних последица по животну средину и то се на планети не чини нигде где живе људи, а Србија би била прво место на свету где би се то радило.

„Суочићемо се са озбиљним притисцима, претњама и уценама. По том питању, Народна странка је сигуран избор. Ми нећемо попустити под притисцима, ми ћемо бити глас за забрану копања литијума. То се неће спречавати само у Горњим Недељицама и на Газели, та борба ће се водити и на арбитражном суду у Женеви, у Генералној скупштини УН и другим међународним институцијама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су избори 17. децембра последња прилика да Србија промени политички курс, пошто актуелна власт ради на примени „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије.

„Глас за Народну странку сигуран избор за одбацивање тог плана и то на начин да избегнемо ударац западног чекића“, рекао је Јеремић.

„Да би смо то избегли, не би требало предузимати радикалне потезе. ’Француско-немачки’ план не треба одбацити тако што ћемо протерати западне амбасадоре, затворити њихове амбасаде и прекинути дипломатске односе. Напротив, пред европске партнере треба изаћи са озбиљним преговарачким документом и захтевом за ревизију Споразума о стабилизацију и придруживању, који су Србија и Европска унија потписале 2008. године“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар