Почетна » Јеремић: Скупштинска расправа о Косову и Метохији не сме да се заврши без резолуције

Јеремић: Скупштинска расправа о Косову и Метохији не сме да се заврши без резолуције

Саопштење за јавност

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се не сме дозволити да се данашња седница Скупштине Србије о Косову и Метохији „сведе на пуку размену оптужби власти и опозиције“, нити да се оконча без усвајања документа којим ће се јасно дефинисати оквир и смернице за поступање државе у будућности.

„Народна странка је предложила усвајање Резолуције о Косову и Метохији. Предлажемо двадесетак конкретних корака, укључујући и да се након више од девет година од када се Приштина на то обавезала, одреди крајни рок за формирање Заједнице српских општина (ЗСО)“, рекао је Јеремић у интревјуу за лист „Политика“.

„Ако се до 31. децембра то не буде догодило, ‘бриселски дијалог’ би требало прогласити неуспешним. Србија би тада, у сарадњи са представницима нашег народа у покрајини, самостално формирала ЗСО и приступила успостављању административних, безбедносних, правосудних и других надлежности које су ‘Бриселским споразумом’ укинуте”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да резолуција коју је предложила Народна странка налаже да председник Републике упути писмо председницима Русије и Кине у којем их званично обавештава да се Србија противи пријему самопроглашеног Косова у УН, и да у име Србије тражи да те Пекинг и Москва искористе своје право вета у Савету безбедности, ако та ствар буде стављена на разматрање тог тела.

„Ово је од огромне важности, имајући у виду све учесталије поруке високих званичника САД и Европе да се ‘нормализација односа’ Београда и Приштине мора окончати узајамним признањем, уз инсистирање на убрзавању процеса. У резолуцији се дефинишу и други кораци у државној, парламентарној и економској дипломатији, као и мере које хитно треба предузети у циљу заштите и подршке нашем народу и светињама у покрајини“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли би Београд био проглашен за главног кривца за неуспех преговора са Приштином ако би прогласио неуспешним бриселски дијалог, Јеремић је одговорио да „не сумња да би таква одлука у први мах изазвала незадовољство у западним престоницама, јер су у претходних десет година навикли да без већих потешкоћа од Београда добијају све што пожеле“.

„Ако будемо јединствени и одлучни, неће проћи много времена док ту нову околност сви не почну да узимају у обзир. У резолуцији у доброј вери дајемо шансу Албанцима да до краја ове године формирају ЗСО. Ако их, упркос јасном ставу Београда да не прихватамо даље понижавање, њихови западни партнери не буду притисли да испуне оно што су обећали још 2013. године, не би требало очекивати да ће то икада учинити“, рекао је Јеремић.

На питање о мишљењу Међународног суда правде (МСП) о питању које је Србија поставила док сте је био министар спољних послова, Јеремић је одговорио да то „уопште није било толико неповољно за Србију, како то Албанци и њихови савезници покушавају да представе“.

„Суд је јасно истакао да коначан статус територије мора бити одлучен у Савету безбедности УН. Захваљујући томе, пуних 12 година касније, позиција Приштине у УН је непромењена. У међувремену није дошло до новог таласа признања, а чак 22 државе су повукле своју ранију одлуку о признавању“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би, када је реч о питању, урадио исто што и 2008. године, а то је да формулацију питања „препусти струци“.

„Тада је то учинио правни тим Владе Србије који нас је пред тим судом заступао у процесима против Хрватске и БиХ, а кога су чинили најеминентнији домаћи и међународни правни стручњаци. Не верујем да би исход био битно различит и да су они то питање на другачији начин формулисали“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би судије, с обзиром да је политички утицај саставни део функционисања МСП-а, свакако „пронашле начин да у мишљењу истакну и нешто што би се могло тумачити на повољан начин за албанску страну“.

„За жаљење је то што из унутрашњеполитичких разлога наша власт потенцира на интерпретацији која иде на руку Приштини, што подрива нашу позицију“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар