Почетна » Јеремић: Србија да иступи из бриселског дијалога ако ЗСО не буде до краја године

Јеремић: Србија да иступи из бриселског дијалога ако ЗСО не буде до краја године

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић представио је данас резолуцију о Косову и Метохији по којој би „Србија требало да прогласи бриселски дијалог неуспешним и да изађе из тог процеса“ ако до 31. децембра не буде формирана Заједница српских општина (ЗСО) и да на север покрајине врати све надлежности које су предате током последњих девет година, а да Српска листа напусти владу самопроглашеног “Косова”.

„Ако ЗСО не буде формирана до краја године – нема даљих преговора. Србија би у том случају требало да изрази спремност да будући разговори о Косову и Метохији буду вођени искључиво уз посредовање ’контакт групе’ коју би чиниле државе сталне чланице Савета безбедности УН – САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре.

„Иза овог предлога би требало да стану и власт и опозиција и да снажно пошаљемо поруку да смо спремни за компромисе, али да све мора имати свој крај. Не смемо да дозволимо да се комад по комад губе елементи суверенитета државе Србије на Косову и Метохији док се истовремено не остварују елементарни предуслови за опстанак Срба, од којих је један, скроман али важан, ЗСО“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је „јединство предуслов да се супротставимо негативном следу догађаја на Косову и Метохији – да будемо јединствени и као народ и у деловању институција, без обзира на све политичке разлике“.

„Народна странка је била и остаће најжешћи критичар власти, странка која нема намеру да прави било какву врсту договора са режимом. Али, питање Косова и Метохије је надполитичко питање, везано за опстанак народа и националног идентитета. Ми зато предлажемо парламенту резолуцију о Косову и Метохији за коју се надамо да ће бити усвојена једногласно или макар са огромном већином,” рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је међународним преговорима често неопходно увести „хоризонт“ и нагласити да је то тренутак до којег нешто мора бити урађено.

„Крај ове године је више него довољан рок да коначно почне да функционише оно што је договорено, то је тренутак када ступамо у десету годину од када за Србију нема напретка од потписивања бриселског споразума“, навео је Јеремић .

Јеремић је додао да је документом који предлаже Народна странка предвиђен низ корака које би требало предузети у случају да ЗСО не буде формирана до краја године.

„Најважнији је поновно успостављање надлежности које су бриселским споразумом пренете привременим органима самоуправе у Приштини, дакле, поновно формирање правосудних јединица, безбедносног апарата на северу Косова и Метохије и успостављање осталих надлежности“, рекао је Јеремић.

„Предлажемо и издвајање посебних средстава за изградњу повратничких насеља на северу и југу Косова и Метохије, мере популационе политике, чији је циљ опстанак нашег живља, као и поновно успостављање министарства за Косову и Метохију“, рекао је Јеремић.

„Многи говоре о томе да никада нећемо признати самопроглашено Косово, али дошао је тренутак да одемо и корак даље – не само да не смемо да га признамо, него не смемо да предузмемо било који корак који би за своју последицу имао међународну афирмацију и еманципацију Приштине у међународним организацијама, пре свега у УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је резолуцијом предвиђено да председник Србије напише писма председницима Русије и Кине којима их обавештава да Србија никада неће признати “Косово” и позива их да уложе вето у Савету безбедности УН ако питање чланства Приштине икада дође на дневни ред, на било чију иницијативу.

Јеремић је рекао да ће предлог Резолуције Народне скупштине Републике Србије о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији бити предат председнику парламента Владимиру Орлићу и свим посланичким групама.

„Позивамо све да у доброј вери сагледају овај предлог. Ако ова резолуција не буде прихватљива за власт, надамо се да ће онда представити своју резолуцију. Неопходно нам је јединство“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар