Почетна » Јеремић: Странци хоће литијум и Косово, а Вучић да остане на власти – само народ може да спречи трговину

Јеремић: Странци хоће литијум и Косово, а Вучић да остане на власти – само народ може да спречи трговину

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да странце у Србији занимају једино Косово и литијум, а председника Србије Александра Вучића да остане на власти, док је све ван тог троугла „представа и димна завеса“, а да ту трговину може да спречи једино народ кроз политички артикулисану акцију.

„Народна странка је политичка организација и снага која је у стању да народни гнев преточи у промену власти и система на изборима. Зато је кључни задатак Народне странке јачање организације и припрема за наредне локалне изборе, који ће бити одржани крајем 2023. године или почетком 2024. године“, рекао је Јеремић на седници Главног одбора Народне странке одржаног у општини Стари град.

Председник Народне странке је навео да је на Косову и Метохији данас још један тежак дан за Србе, јер се опет пуца и напето је, а људи живе у „потпуном лудилу суочени са притисцима Албанаца и бомбардовани обраћањима из Београда, која за своју последицу имају још већу забринутост“.

„Суштина је да је актуелно тешко стање за Србе, Српску православну цркву и интересе државе Србије на Косову и Метохији последица десетогодишње политике пузајућег признања самопроглашеног “Косова” којом је једна по једна ствар присуства државе предаван да би се купило још годину или две на власти, а заузврат није добијано ништа“, рекао је Јеремић.

„Имали смо 2012. године на северу и српску полицију и српско правосуђе, а данас опстанак Срба зависи од уцењених људи. Данас се преко телевизије говори захтеву за повратак до 1.000 војника и полицајаца на Косово и Метохију по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, али се у истом даху каже ’знам да то неће прихватити’, што значи ’нисам озбиљан, слободно ме одбијте’“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је данас последња линија одбране Србије на Косову и Метохији чланство самопроглашеног Косова у УН.

„То је једна једина ствар коју режим још није успео да преда и то је једино што се од њега тражи. Зато смо предложили да се то питање склони са дневног реда слањем писама председницима Русије и Кине у којима председник Србије захтева да уложе вето на чланство самопроглашеног Косова у УН ако то икада дође на дневни ред Савета безбедности. Вучић је обећао да ће послати та писма, али то још није учинио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је чврста политика Народне странке по питању Косова и Метохије понекад чини да ту странку неки „сврставају у редове екстремне деснице“.

„То је нонсенс. Чврст став о суверенитету и територијалној целовитости земље није идеолошко опредељење, већ елементарна претпоставка државности. Шпански социјалисти, народњаци, десничари и либерали имају идентичан став по питању отцепљења Каталоније. Нађите ми једног политичара, лекара, таксисту, пензионера или студента са Кипра, који ће вам рећи да је турска окупација севера острва која траје већ 50 година ’реалност’, и да би од сна од уједињењу требало одустати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио на речи приписане Светом Сави – да је Исток мислио да смо Запад, а Запад да смо на Истоку, док је Србија судбином предодређена да буде Исток Западу и Запад Истоку, и да остане своја на своме.

„Слична је, на неки начин, и судбина Народне странке. Грађанисти на нас гледају као десницу, а десница као грађанисте, а наша судбина је да будемо десно крило грађанске Србије и грађанско крило деснице“, рекао је Јеремић.

„Све док та два крила не буду у координацији, Србија неће моћи да се себе отресе паучину и узлети. То је наша мисија – да након што одвојимо жито од кукоља, помиримо, ујединимо и из блата подигнемо Србију“, додао је Јеремић.

Јеремић је цитирао писца Мешу Селимовића, који је рекао да “човек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем.”

„Ми смо своју одлуку донели, саопштили је народу и одржали реч. Не пристајемо на пљачку, бахатост, безобразлук и издају. Томе пружамо отпор, какав га данас нико не пружа у Србији. Наставићемо да га пружамо, на сваком кораку, свим срцем и по сваку цену. Ми смо слободни људи, ово је слободна странка, а нећемо стати док цела Србија и сав наш народ не буде слободан“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар