Почетна » Јеремић у Њујорку: Вучић у УН поновио грешку од прошле године

Јеремић у Њујорку: Вучић у УН поновио грешку од прошле године

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је обраћање председника Србије Александра Вучића било је једно од садржајнијих које су представници српске власти у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН имали од 2012. године до данас, али да је, нажалост, поновио грешку од прошле године не помињући да је за Србију неприхватљива столица “Косова” у УН.

„Истини за вољу, доста тога смисленог је Вучић рекао, пре свега о начину на који је један број западних земаља третирао Србију у прошлости када је реч о суверенитету и територијалној целовитости наше земље“, рекао је Јеремић у Њујорку, где као бивши председник Генералне скупштине УН учествује на годишњем заседању тог тела Светске организације.

„Велика замерка Вучићевом обраћању је што ни ове године, као ни прошле, није споменуо да је за Србију апсолутно неприхватљиво чланство самопроглашеног ’Косова’, односно столица ’Косова’ у УН“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је ово већ друга година заредом да се Вучић обраћа Уједињеним нацијама, када цео свет пажљиво слуша шта сви имају да кажу, и да је ово други пут да Вучић није рекао да је столица „Косова“ у УН неприхватљива за Србију.

„То је, по мом мишљењу, стратешка грешка. Можда за то постоје тактички разлози, рецимо да се такозвани премијер самопроглашеног ’Косова’ Аљбин Курти задржи у дипломатској дефанзиви, у којој се већ неко време налази”, рекао је Јеремић.

„Сувише је, међутим, велика цена задржавања Куртија у тактичкој дефанзиви чињењем такве стратешке грешке. Неопходно је са највишег међународног подијума експлицитно саопштити да за Србију чланство ’Косова’ у УН није прихватљиво“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао и да је слична грешка почињена гласањем Србије за чланство Албаније у Савету безбедности УН, чиме је Србија практично постала саучесник у „скандалозном понашању, у дипломатском смислу, премијера Албаније Едија Раме према представницима Руске Федерације на заседању Савета безбедности УН“.

„Тешко је данас замислити седницу Савета безбедности УН о Косову и Метохији под овим околностима, имајући у виду да Албанија председава Саветом и то захваљујући гласу Србије. Такве грешке би у будућности требало избегавати“, рекао је Јеремић.

Јеремић у Њујорку присуствује Генералној скупштини УН као њен бивши председник, где је говорио на форуму „Обнављање мултилатерализма“, одржаног у склопу Високог заседања УН заједно са извршном директорком Међународног монетарног фонда Кристалином Георгиевом, директором Светске здравствене организације Тедросом Гебрејесусом, бившим британским премијером Гордоном Брауном и професором Џефријем Саксом са Универзитета Колумбија.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, одржао је и предавање у Јејл (Yале) клубу у Њујорку о утицају актуелних светских превирања на Балкан.

Бивши председник Генералне скупштине УН се састао са новим председником тог тела Денисом Францисом, као и са више министара спољних послова, шефова држава и влада из свих делова света.

Можда ти се свиди

Оставите коментар