Почетна » Јеремић: Успешну економију 90 одсто чини борба против корупције, све остало је 10 одсто

Јеремић: Успешну економију 90 одсто чини борба против корупције, све остало је 10 одсто

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да успешну економију „90 одсто чини сузбијање корупције и владавина права, док је 10 одсто све остало“ и да је то недвосмислено показало искуство развијених држава.

„Народна странка се залаже за увођење Државног рачуноводственог суда као посебног одељења Специјалног суда, без мењања Устава Србије. Брзо кажњавање злоупотребе и проневере државног новца биће прекретница у развоју српске економије. Тај суд мора да поступа хитно и да брзо доноси пресуде“, рекао је Јеремић телевизији КТВ из Зрењанина.

Јеремић је додао да је постојећа Државна ревизорска институција „на нивоу саветодавног тела“ и да случајеви крађе новца из буџета завршавају у лавиринтима неефикасног правосуђа.

„Држава мора да поврати изгубљени суверенитет у економском и финансијском одлучивању. Финансијски сектор у Србији контролишу странци и не немамо домаће банке. Потребно је основати Државну развојну банку која ће подржавати домаћу пољопривреду и мала и средња предузећа, а потом је неопходно основати и домаће комерцијалне банке“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да хитно мора престати неконтролисано задуживање Србије у страној валути у иностранству и давање тог новца страним компанијама, од којих су неке добиле чак 144.000 евра по радном месту и то за производњу сапуна, шампона и чоколаде, а не за високе технологије.

„Производња чипова за компјутере и мобилне телефоне се убрзано сели из Тајвана, где се производи 90 одсто чипова на свету, и најмање пет нових погона биће изграђено у Европи, од којих два ван ЕУ. Србија би требало да се потруди да буде једна од тих држава“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар