Почетна » Јеремић: Време ради против Србије, референдум спречава велеиздају на Косову и Метохији

Јеремић: Време ради против Србије, референдум спречава велеиздају на Косову и Метохији

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да „време ради против Србије“ јер је остало још само неколико месеци да председник Александар Вучић буде спречен да у потпуности спроведе у дело „велеиздају на коју се обавезао“ усменим прихватањем „француско-немачког“ плана за Косово и Метохију, а да само грађани на референдуму о одбацивању тог споразума могу да га зауставе и „вежу му руке“.

„Народ је главни носилац суверенитета и ако народ на референдуму каже ’не’, онда пада у воду то што је Вучић договорио. Одбацивање ’француско-немачког’ споразума на референдуму је могуће и достижно, јер је 80 одсто грађана против тог плана и може спречити уцењеног Вучића да учини оно што није учинио нико у српској историји – да неповратно преда Косово и Метохију“, рекао је Јеремић за канал „Славија инфо“.

Јеремић је истакао да је Србија у изузетно опасној ситуацији, јер су договором у Охриду за спровођење споразума прецизно одређени рокови од свега неколико месеци, и да ће бити почињена непоправљива штета по националне интересе Србије ако Вучићу не буду „везане руке“ одбацивањем споразума на референдуму.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да многи „покушавају да продају рог за свећу“ тврдњом да је све готово, јер је Вучић усмено прихватио споразум, а то по Бечкој конвенцији значи и да се држава на њега обавезала.

„Није тачно да је све готово. По Бечкој конвенцији о међународним уговорима постоји много тачака којима се накнадно може довести у питање пружена сагласност, поготово ако је она дата усмено“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да Народна странка позива грађане да потпишу иницијативу за расписивање референдума о „француско-немачком“ плану, јер примена тог плана значи отцепљење Косова и Метохије.

„Не тражимо од грађана да узму оружје, иду у Призрен или да изађу на улицу да се туку са полицијом, него тражимо само 30 секунди њиховог времена, колико је потребно да се потпише иницијатива за референдум. Толико ваљда свако може да уради како бисмо спречили да Вучић трајно отуђи Косово и Метохију“, додао је Јеремић.

„Народ је против тога да се Србија сагласи са отцепљењем Косова и Метохије, јер је то неморално, противуставно и водило би нас у тешке опасности у будућности – стварање Велике Албаније уједињењем ’Косова’ и Албаније, које би изазвало нове сукобе на Балкану, а били би обновљени и притисци да се Србија сагласи са укидањем аутономије Републике Српске“, навео је Јеремић.

Јеремић је подсетио да споразум предвиђа једнакост Србије и „Косова“, што значи да држава Србија признаје „Косово“ као државу, као и да се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама.

„Уједињене нације су једна од међународних организација. Чланство ’Косова’ у УН значило би непоправљиву штету, јер би остало чланица у УН и након што Вучић падне с власти и буде процесуиран за сав криминал и недела која је починио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би на унутрашњем плану Вучић као гарант спровођења споразума „од Запада добио ‘лиценцу’ да још јаче сатире демократију и људска права и подстиче криминал“.

„Тада ће на народ који се буни против ископавања литијума моћи да пошаље Жандармерију са инструкцијом ’удри као у Паризу’, а свом пријатељу Емануелу Макрону моћи ће да каже ’ми ћемо то решити као и ви’, а он ће му рећи ’браво, мајсторе, само напред, кидај’“, рекао је Јеремић.

„С друге стране, ако Вучић изгуби референдум, биће му нанет ударац од којег неће моћи да се опорави, јер ће грађани схватити да га је могуће победити, а и употребна вредност ће му пасти у очима Запада“, рекао је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар