Почетна » Јеремић: Вучић игра “руски рулет” са Западом

Јеремић: Вучић игра “руски рулет” са Западом

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић страствени коцкар који је навикао да вара на картама, али да је овај пут заиграо јако опасну игру, “руски рулет” са Западом.

„Првих пар пута је повукао обарач и имао срећу, што сада слави као победу. Али та игра се наставља, и она најчешће нема срећан крај”, рекао је Јеремић у Ћуприји, где је основан општински одбор Народне странке.

Јеремић је додао да Србија не може да утиче на догађаје „у великом свету у превирању“, али да много лошег може да учини сама себи погрешним и хазардерским потезима, који нису базирани на чврстим и транспарентним принципима.

„Ми на челу државе, нажалост, имамо страственог коцкара који је навикао да вара. Знамо како му то пролази у Србији, али у свету немају разумевања када неко покуша да их вара“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова, навео је да се у Србији дигло много прашине око спољнополитичког сврставања и да су у опозицији неки изабрали страну – Запад или Русију – и то учинили поштено, пре избора, и нису променили став ни после избора.

„Такве због тога поштујем, без обзира да ли се са њима слажем. С друге стране, немам нимало поштовања за оне који су се лицемерно удварали грађанима и говорили једно пре избора, а онда после избора окренули ћурак наопако, дигли руке од народа и отишли по подршку у неку амбасаду. Они се неће усрећити, јер нема бољег колонијалног управника од Вучића. Он је, међутим, добар управник само за странце, а не и за нас који живимо у Србији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Народна странка изабрала „пут у народ који води до победе”.

„Зато смо усвојили пакет економских мера, које нису популистичке и донете на основу истраживања јавног мњења. Најважније је да у постојећим околностима сачувамо економску и социјалну стабилност“, рекао је Јеремић.

„Предлажемо мораторијум на спољно задуживање, јер је спољни дуг за последњих 10 година дуплиран, са 15 милијарди евра на 30 милијарди. Ако се овако настави, неће моћи да се живи од високих намета. Сваки пут када министар финансија Синиша Мали узме нову милијарду евра дуга, он задужује нашу децу, а узима их свако мало, до краја ове године узеће још три, четири милијарде“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је у свету производња хране најважнија у периоду криза и да би „Србија могла да храни пола Европе и да наши сељаци много више зарађују“, али то не може са постојећом „политиком урнисања пољопривреде“.

„Проблем власти је што је тешко рекетирати српске сељаке, јер их има много. Режиму је лакше да се договори са три, четири, тајкуна и велепоседника – они плате рекет, и све се брзо заврши. Зато ова власт не форсира мале пољопривреднике, а ми ћемо то да урадимо, јер смо ми заиста Народна странка, а они су лажни напредњаци“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би минималну зараду требало повећати на 50.000 динара и истовремено смањити намете послодавцима са 61 одсто на 50 одсто.

„То је могуће када се из буџетске калкулације избаци национални стадион, дотације Црвеној звезди и Партизану, ињекције опљачканом Телекому… Има довољно новца, само је потребно другачије га расподелити“, рекао је Јеремић.

„Имамо ’програм за сад и одмах’ и знамо како да решимо највеће проблеме у држави“, додао је Јеремић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је да Народна странка предлаже смањење ПДВ-а за основне животне намирнице са 10 одсто на један одсто и дуплирање буџета за пољопривреду са 50 милијарди динара на 100 милијарди.

„Неопходно је укинути акцизе на дизел за пољопривреднике и повећати субвенције по хектару на 24.000 динара. Од пољопривреде живи милион и по људи у Србији и пољопривреда је највећи послодавац“, рекао је Алексић.

За председника Општинског одбора Народне странке Ћуприја изабран је доктор медицине Саша Пиштољевић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар