Почетна » Јеремић: Вучић не сме ни да мрдне

Јеремић: Вучић не сме ни да мрдне

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић „покренуо циркус са подизањем авиона на дронове“ да би ширио страх од рата и тиме скренуо пажњу јавности са огромних поскупљења, забринутости да ли ће бити грејања када прође михољско лето и да би „сакрио пљачку и везе врха режима са организованим криминалом“.

„Вучић у војном смислу не сме ни прстом да мрдне и он то веома добро зна, а грађане вара и приказује ситуацију као да ће сутра избити рат на Косову и Метохији, како би они, када сутра не избије рат, рекли ’свака част мудром председнику, избегао је сукоб’. То је врхунски неодговорно јер се игра ватром верујући да може да контролише све као у студију телевизије Пинк, али би у реалности ствари једном могле да се отргну контроли“, рекао је Јеремић зрењанинској телевизији КТВ.

Јеремић је навео да Србија мора јасно да каже шта је њен циљ у преговорима о Косову и Метохији, а то би требало да буде пуна реинтеграција у уставно-правни поредак Србије, и додао да се без јасног циља не може очекивати успех преговора.

„Власт у Београду, међутим, нема чврст преговарачки став, код њих је све могуће и на крају дају све што се од њих тражи, али стално доливају уље на ватру и подижу тензије у народу. Мора се радити потпуно обрнуто – имати чврст преговарачки став, а наступати мирно. Поготово зато што су албанске црвене линије јасне, пуна независност и ништа мање од тога“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су у новој Влади Србије важни Ивица Дачић, јер без СПС-а не би било владајуће већине, и Синиша Мали као „финансијски директор и главни књиговођа мафије“, док други не завређују посебно детаљну анализу.

„Ако пробају да врате пројекат ’Јадар’ компаније Рио Тинто и покушају да учине било који корак чија ће последица бити неповратно уништавање животне средине у било којем делу Србије, то нећемо дозволити и око тога нема компромиса“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће се Србија суочити са веома тешким економским околностима и за годину дана ствари неће изгледати ни изблиза као сада „у смислу јачине власти и опозиције“.

„Неће више моћи да се игнорише необјашњиво велики раст цена, већи него у државама региона, неће више моћи да сакрију да дизел у Србији поскупљује док цена нафте на светском тржишту пада, што је очајнички покушај да се закрпи буџет који је неодржив јер се из њега краде и шаком и капом и јер се милијарде дају страним такозваним инвеститорима“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да је „Вучић је шеф државе и шеф организованог криминала у Србији“, а да се понекад неки криминалац отргне контроли, па Вељко Беливук заврши у Специјалном суду, а Зорана Михајловић ван Владе Србије.

„Разлаз Вучића и Беливука је тек почетак онога што ће се догађати. Назире се крај Вучићевом режиму и он ће бити много ружан. Криминална диктатура какву је успоставио може да траје само док постоји довољно велики материјални интерес да се сви заједно држе чврсто на власти, а сада је колач све мањи због економске кризе. Што је колач мањи, крај им је ближи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је у финансијском смислу много озбиљнији криминал од Беливуковог онај којим кроз Србију пролазе огромне количине „црног новца“ и којим се пере новац преко пројеката попут „Београда на води“, а „огромне паре украдене су и из јавних предузећа“.

Упитан о санкцијама Русији, Јеремић је одговорио да би Србија требало да задржи неутралност у односу на инвазију Русије на Украјину, као што је била неутрална и у односу на агресије САД на Ирак и Либију.

„Ко каже да је Србија под огромним притиском да уведе санкције Русији? Верујете Вучићу? Он лаже све, па и то. Неће се догодити ништа и више ниједна држава на свету која то већ није учинила неће уводити санкције Русији. Једино евентуално Србија, ако Вучић одлучи да окрене ћурак наопако, али не верујем“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да када би Србија увела санкције Русији, признала независност самопроглашеног Косова и „размонтирала“ дејтонску Републику Српску, не би на европском путу постигла апсолутно ништа што не постиже данас, јер у ЕУ „нема никаквих озбиљних намера за интеграцију Западног Балкана у догледној будућности“.

„Потапшали би нас по рамену као што су потапшали Северну Македонију, коју је потом на европском путу блокирала наводно Бугарска. У нашем случају то би урадила Хрватска, а онда би у Бриселу сви глумили да чупају косу јер не могу да убеде Хрвате да од тога одустану“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ЕУ данас „не би примила ни Норвешку и Швајцарску када би оне то тражиле“, и да неће примити никога док не буде промењен систем гласања по којем се у унији о свему одлучује консензусом, што значи да мале државе имају право вета.

„У Бриселу, Паризу и Берлину размишљају на следећи начин: ’Погледајте шта нам раде Мађари, замислите шта би нам тек радили Срби или Босанци. У Србији свако мало на власт дође лудак, нема шансе таквој држави дати право вета у одлучивању’“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар