Почетна » Јеремић: Вучић одговара ЕУ јер им обезбеђује аргументе против проширења

Јеремић: Вучић одговара ЕУ јер им обезбеђује аргументе против проширења

од admin
0 коментар
dvb

 

„То је један од разлога због којих Вучић ужива подршку у Европи која је, нажалост, изабрала да не буде искрена и претвара се да је озбиљна када је реч о проширењу, док се балканске државе претварају да спроводе реформе неопходне за чланство“, рекао је Јеремић у Болоњи на скупу „Балкан и велике силе“, који је организовао Универзитет Џон Хопкинс, а саопштио ЦИРСД.

„Неискрен однос је довео до успостављања хибридних режима, који ни под каквим условима не могу постати део ЕУ. Процес проширења је изгубио кредибилитет. Некада је био жив и кредибилан, али је заустављен након пријема Хрватске“, додао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је председник Савета ЕУ Шарл Мишел недавно честитао Вучићу на напретку који је Србија остварила на путу ка унији и на „посвећености реформама“, и истакао да „у стварности, међутим, ништа не може бити даље од истине“.

„ЕУ се претвара да је процес проширења жив и јер се плаши да би у супротном Русија и остали могли да остваре значајнији утицај у региону, али је управо то претварање довело до губитка кредибилитета“, рекао је Јеремић.

dvb

Јеремић је навео да је потребно више искрености са обе стране, а да однос није искрен ако ЕУ потпуно игнорише чињеницу да демократија у Србији очигледно назадује.

„Европљани би требало да нам кажу у лице ’погледајте какве проблеме имамо са Мађарима и Пољацима, шта би тек Срби или Бошњаци радили ако их пустимо унутра’. Таква врста искрености нам је потребна“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да било важно пронаћи модел који би охрабрио државе Западног Балкана да спроводе истинске реформе како би једног дана личиле на модерне европске државе, а тада неће бити пресудно да ли су чланице ЕУ или не.

„Можда ће се за десет година врата за пријем поново отворити, али неће бити трагедија ако се то и не догоди, под условом да смо спровели реформе“, рекао је Јеремић.

Упитан о иницијативи „Отворени Балкан“, Јеремић је одговорио су ту иницијативу потписале неке државе Западног Балкана са званичним објашњењем да је циљ јачање слободног транспорта и економске сарадње.

„Нико, међутим, не зна шта је тачно ’Отворени Балкан’, јер није било транспарентне процедуре нити озбиљне јавне расправе у јавности и парламенту, што је све неопходно када се успоставља нова економска зона. Европи су биле потребне деценије да од споразума о челику и угљу стигне до Шенгена, док су се на Балкану једног дана састала тројица лидера – Србије, Северне Македоније и Албаније – и објавила да је постигнут некакав споразум“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да није познато какве су економске и безбедносне последице, нити какве ће последице тај споразум имати на миграције, те да је „све то веома нетранспарентно“.

„Сигуран сам, међутим, да иницијативу ’Отоврени Балкан’ снажно подржава организовани криминал“, закључио је Јеремић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар