Почетна » Јеремић: Вучић у УН свесно пропустио да каже да се Србија противи чланству Приштине у УН

Јеремић: Вучић у УН свесно пропустио да каже да се Србија противи чланству Приштине у УН

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је  Њујорку да је председник Србије Александар Вучић у свом говору на заседању Генералне скупштине Уједињених нација „свесно пропустио“ да каже да је за Србију неприхватљиво чланство самопроглашеног “Косова” у УН.

„Не знам зашто је то прећутао, и да ли је то слање сигнала Приштини и западним партнерима да је Србија спремна да о томе разговара. Ако је то случај, онда је то прилично ризичан потез, и никога не би требало да чуди то што захтеви да се Србија сложи са чланством Приштине у УН постају све јачи и гласнији“, рекао је Јеремић.

„Добро знамо да се у дипломатским круговима о томе интензивно разговара и на сто председника Србије долазе разни документи који експлицитно предвиђају чланство Приштине у УН“, додао је Јеремић.

Јеремић у Њујорку присуствује годишњем заседању као бивши председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је навео да је Вучић прочитао написани говор, што значи да је са намером изоставио да је за Србију неприхватљиво чланство самопроглашеног “Косова” у УН.

„То је једина ствар о којој се у УН говори ових дана у вези са Вучићевим обраћањем“, рекао је Јеремић, и додао да су сви који се баве Балканом уочили шта је Вучић изоставио да каже у свом говору.

Јеремић је објаснио да се у говорима председника држава у оквиру генералне дебате у УН „пажљиво мери свака изговорена реч, али и свака неизговорена реч“.

„Сматра се као важна порука када се нешто прећути“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Србија, нажалост, пропустила да присуствује самиту који је претходио отварању Генералне скупштине УН, чије је тема била образовање у 21. веку.

„Многи председници држава су говорили о важности образовања као о једом од циљева одрживог развоја, а Србија је својим одсуством показала да јој образовање није приоритет, што је за жаљење“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је већина чланица УН изабрала да на заседању Генералне скупштине не говори о рату у Украјини, што рефлектује другачију реалност са којом живи већина држава света.

„Представницима европских држава, односно држава евроатлантског простора, то јесте била главна тема. Руско-украјински сукоб је доминирао у наративу држава које су у тај конфликт укључене, на овај или онај начин“, рекао је Јеремић.

„За велику већину држава, међутим, проблеми су и даље сиромаштво и последице климатских промена. Трећина Пакистана је под водом и тамо се догодила хуманитарна катастрофа“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да се расправљало и о будућности међународног светског поретка и о томе која би архитектура могла на бољи начин да рефлектује приоритете човечанства него што су то Уједињене нације, које се заснивају на Повељи из 1945. године.

Можда ти се свиди

Оставите коментар