Почетна » Јешић: Против Лутовца су посланици који су изгубили изборе у ДС

Јешић: Против Лутовца су посланици који су изгубили изборе у ДС

од admin
0 коментар

Демократска странка неће остати без посланичког клуба, нити ће доћи до његовог цепања, упркос чињеници да се већина њених посланика изјаснила против одлуке Главног одбора о уласку у Савез за Србију, или је била уздржана.

То су Данасу потврдили посланици ДС који су се изјаснили за, али и они који су били против Савеза, јер је како сазнајемо постигнут унутрашњи договор да се стишају страсти, спусти лопта и не подгрева даље ватра у режимским медијима. Подсећају да Демократска странка није демократска само по имену, већ је то и по својој суштини.

На седници Главног одбора ДС протекле недеље, када се одлучивало о приступању Савезу за Србију, од дванаест посланика, наводно је само један, Дејан Николић, подржао предлог лидера Зорана Лутовца. Против је било њих четворо – Драгољуб Мићуновић, Наташа Вучковић, Гордана Чомић и Радослав Милојичић Кена, док је Горан Јешић био уздржан, а шеф клуба Горан Ћирић није био у сали када се гласало. Преосталих петоро посланика, Балша Божовић, Маја Виденовић, Александра Јерков, Весна Марјановић и Душан Милисављевић, нису се ни појавили на седници ГО.

Њихове главне замерке председнику странке биле су да води ДС у десничарски савез и да основни елементи политике ДС нису увршћени у програм будуће политичке организације, јер у 30 тачака Савеза нигде се не помиње ЕУ, а већина странака није евроскептична, већ антиевропска, што се коси са основном идеологијом ДС. Управо, посланици ДС имали су оштре аргументе против сарадње са Дверима и другим програмски несродним странкама.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, каже за Данас да нису тачне спекулације да је посланички клуб ДС пред распадом због неслагања око СЗС.

„Ништа ње тачно, што су медији последњих дана написали, као што није тачно ни да је Гордана Чомић гласала против СЗС. Гласала је за. Уосталом, питајте посланике шта они има да кажу“, каже за Данас Лутовац. Додаје да нема истине ни у спекулацијама да непослушним посланицима прете дисциплински поступци, односно обрачун са „напредњацима у ДС“, који је наводно најавила потпредседница ДС Драгана Ракић још на седници ГО.

Гордана Чомић јуче није одговарала на наше поруке, а Горан Ћирић, шеф посланичког клуба ДС у парламенту Србије, каже да су неистине тврдње да је клуб демократа пред распадом. „Све су то спекулације, као што је спекулација и да нисам присуствовао гласању за СЗС у недељу на седници Главног одбора. Не само да сам био на Главном одбору, подржао улазак у Савез, већ сам био и на оснивачкој скупштини Савеза за Србију“, каже Ћирић.

Његова колегиница Наташа Вучковић, која је била против уласка у СЗС, такође демантује да је посланички клуб на климавим ногама. Незванично сазнајемо и да посланик ДС Душан Милисављевић није присуствовао седници Главног одбора не зато што је против Савеза са Драганом Ђиласом, већ због 24-часовног дежурства на ОРЛ у Клиничком центру у Нишу.

Једини који признаје да у посланичком клубу постоје поделе је посланик Горан Јешић, који је током гласања био уздржан, јер је како каже његов став о тој коалицији од почетка јасан.

„Један део посланика ДС је против Лутовца. Изгубили су изборе од њега. Њихови поступци немају никакве везе са Савезом, већ је то искључиво лични интерес“, објашњава Јешић за Данас.

Најављен документ СЗС о изборним условима

Чачак – Драган Ђилас, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић најавили су јуче у Чачку да се ради на документу који ће бити понуђен и осталима из опозиције, а који ће предвидети шта би требало урадити да избори буду колико толико фер. Обрадовић је рекао да ће први избори на којима ће се заједнички појавити Савез за Србију бити локални избори у општини Лучани, да су припреме за учешће Савеза на овим изборима већ започете, али да се мора поставити и питање изборних услова.

Драган Ђилас је истакао да је Савез отворен за све опозиционе странке које не сарађују са СНС ни на једном нивоу. „Ми очекујемо да у следећим месецима приступе многа удружења грађана и разне струковне организације широм Србије чији ће представници бити чланови Конференције и њихови ставови ће за нас бити важни“, истакао је он.

Вук Јеремић је рекао да је поред несарадње са СНС и прихватање програма Савеза важан услов да би неко приступио Савезу а то донекле удаљава Покрет слободних грађана.

Мирјана Р. Миленковић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар