Почетна » Јоксимовић: ЕУ као гарант Бриселског споразума треба да преузме свој део обавезе

Јоксимовић: ЕУ као гарант Бриселског споразума треба да преузме свој део обавезе

од admin
0 коментар

Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да су евроинтеграције сусрет две политичке воље – земље кандидата и Европске уније, као и да тај процес има своја правила и процедуре.

„Оно што је наш интерес у евроинтеграцијама јесу реформе, развој, коришћење претприступних фондова, ускоро ћемо добити за пољопривреду први пут, све оно што наши грађани очекују –нова радна места, нове инвестиције“, навела је Јоксимовићева.

Додала је да су то ствари које нас мотивишу да останемо посвећени процесу европских интеграција.

Када је реч о питању Косова и Метохије, Јоксимовићева каже да оно јесте на неки начин везано са процесом европских интеграција, али да је то одвојен процес, који је истовремено и упоредан или паралелан са евроинтеграцијама.

„Ако од тога буде зависио, само од тога, европски пут Србије мислим да ће то бити погрешна одлука ЕУ, јер не можете ви да земљу која напредује и која показује посвећеност сарадњи, миру, стабилности, видите ово није само питање за Србију то је питање за регион и за ЕУ, и ја из тог разлога мислим да ће на крају превладати став да посвећеност, конструктивност, напредак и реформе ће бити довољно добар разлог да се према Србији настави један позитиван однос у смислу евроинтеграција“, наглашава Јоксимовићева.

„Сви треба да поднесу свој део одговорности“

Сматра да је питање КиМ – питање за две стране.

„Не може само Београд да буде тај који треба да ради посао за све друге, нека се сви укључе и поднесу свој део одговорности, укључујући и Европску унију, која је између осталог потписник Бриселског споразума“, каже министарка.

Подсетила је да је Бриселски споразум потписан као правно обавезујући споразум између две стране уз гаранцију и учешће ЕУ.

„Према томе, када причамо о правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа ми смо се сви фокусирали на неки будући тај правно обавезујући споразум, а заборављамо да већ Бриселски споразум је правно обавезујући“, каже Јоксимовићева.

Указала је да је пун назив Бриселског споразума – Први оквирни споразум о принципима нормализације односа.

„То говори да Приштина није у стању, нема политичку вољу и очигледно нема капацитете да спроведе чак ни основне принципе на којима је почивала прича о нормализацији, јер Заједница српских општина је само део овог оквирног споразума, а тек је требало да дођу на дневни ред за нас врло важна питања – имовине, заштите културног наслеђа, људских права и несталих лица“, истакла је Јоксимовићева.

Тврди да ћемо због тога инсистирати, као озбиљна европска држава, да се поштују правно обавезујући споразуми.

„Позивамо Европску унију да се на одговорнији и активни начин укључи да би потпис којим је гарантовала спровођење овог споразума заиста имао кредибилитет“, нагласила је Јоксимовићева.

На питање када се очекује тај други споразум, Јоксимовићева каже да се очекује „када све ово прође и кад се све што је на дневеном реду испуни, што Приштина добрим делом није испунила“.

„То је несумњиво чињеница коју је тешко побити, са друге стране увек ћете чути аргумент па Србије је озбиљна држава од вас очекујемо више, ви сте на путу евроинтеграција“, рекла је Јоксимовићева.

„Све је то у реду и ми смо већ показали да имамо капацитет за преговоре, за споразумевање, за испуњавање обавеза. Очигледно да Приштина има већи капацитет за насиље и већи капацитет за неразумевање него капацитет за разумевање“, додала је министарка.

Сматра да то није само питање које је проблем за Београд и Србију, већ је то питање које је проблем за стабилност региона и озбиљно питање за ЕУ.

„Долазак Федерике Могерини био обавеза“

Тврди да је долазак шефице европске дипломатије Федрике Могерини након дешавања на КиМ био обавеза.

„Долазак Федерике Могерини за мене то није ни охрабрење, ни добар сигнал, него обавеза коју ЕУ и висока представница мора да испуни тиме што су они гарант овог споразума“, објаснила је Јоксимовићева.

„То позивање све време да све стране, то су та бирократска саопштења која стижу из ЕУ, испуне. Па подразмева се да се очекује да споразум испуне обе стране, међутим када треба да подвучете нешто и да позовете неког онда подвлачите и позивате оног ко не испуњава своје обавезе и у том смислу ја очекујем да се ствари назову правим именом да би процес задржао кредибилитет“, рекла је Јоксимовићева.

Могеринијева је рекла да се морају тражити нови начини решавања спорова између Београда и Приштине, а министарка Јоксимовић истиче да се противи укључивању Русије и САД у дијалог.

„Ако ми почнемо да размишљамо у обрасцима Руске Федерације и САД који ће овде да преламају сопствене интересе и сопствене можда и неке спорове, онда мислим да нећемо добро проћи, нико у региону“, рекла је Јоксимовићева.

„То не значи да ми нисмо спремни за дијалог. Ви сте видели да и председник Вучић уз све ове проблеме, уз ова скандалозна дешавања са циљаним хапшењем Марка Ђурића чиме се заправо показало да Приштина нема капацитета и воље за испуњавањем обавеза, да је ипак председник Вучић и Влада да смо показали да јесмо за дијалог“, додала је министарка.

Указала је да је због тога одржан и читав низ унутрашњих дијалога и округлих столова.

Мисли да ми показујемо максималну одговорност, као и да је то у нашем интересу.

„Обавезе су обавезе и ту се најбоље види разлика између озбиљних и правих држава и неуспелих пројеката“, закључила је Јоксимовићева.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар