Почетна » Јовановић (ЦЛС): Град Београд у губитку од 35,5 милиона евра

Јовановић (ЦЛС): Град Београд у губитку од 35,5 милиона евра

од Други Пишу
0 коментар

Директор Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) Никола Јовановић изјавио је да је буџет Града Београда у мањку за 35,5 милиона евра што значи да неће бити средстава за уређење града и спровођење великих капиталних пројеката.

На конференцији за новинаре испред Скупштине Града о губицима средстава на локалу, директор ЦЛС-а Никола Јовановић је рекао да ове и прошле године има много мање средстава за школе, домове здравља, вртиће и да се одустаје од великих капиталних пројеката, док се спроводе „штетни пројекти актуелни градске власти“.

Додао је да је Државна ревизорска институција Србије (ДРИ) потврдила наводе да је нов систем наплате карата у градском превозу „омануо и донео је 1,7 милијарди динара мање у буџет града само прошле године“.

Јовановић је казао да је формирано „фантомско“ предузеће наплате карата које је коштало 1.2 милијарде динара и има 250 запослених, на челу са Славеном Андрићем који, како је нагласио, „нема везе са јавним превозом“.

„Буџет града је у губитку и ми имамо предлог, такав да градоначелник (Александар) Шапић из свог џепа ово надокнади Београђанима“, рекао је Јовановић.

Казао је да наводи градоначелника Београда да се продаје више карата него за време старог система наплате нису тачни, а покушај „изокретања приче о продаји карата“ назвао је демагошким и популистичким.

Шапић је прошле недеље на конференцији за новинаре рекао да је због мање цене карте од 60 одсто, повећана продаја карата градског превоза. Град Београд из буџета наплаћује 14 милиона евра за нову опрему фирми Бус Логиц Лтд из Пожаревца, а како је казао Јовановић, та опрема не ради.

Такође је рекао да је за инфотабле на стајалиштима из буџета дато 29 милиона евра, без трендера, а инфотабле такође нису исправне јер, каже „вуку податке из апликације“.

Град на овај начин има директну штету од 35,5 милиона евра, нагласио је Јовановић, и саветовао градоначелника да из моралних и политичких разлога да оставку.

Председник синдиката ГСП Иван Банковић рекао је да се јавни превоз Београда уништава кроз сумњиву приватизацију и сумњиве тендере.

Он је додао да је 2022. године Београд имао око 700 аутобуса а сада ће, како је рекао, имати 300 мање, а објашњава и да се расписују нови тендери да се тај број додатно умањи. Банковић је рекао да је у јуну закључен уговор са компанијом „Стрела“ из Обреновца вредан 54 милијарде динара. Тврди да је тим уговором Београд изгубио 17 милиона евра у наредних 10 година.

„На овај начин, због једног уговора, неће бити средстава за реконструкцију путева, отварање вртића и свега што је Шапић навео да ће град спровести“, рекао је.

Foto N1

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар