Почетна » Јовановић: Консултације код Вучића доприносе стварању лажног утиска о постојању демократије

Јовановић: Консултације код Вучића доприносе стварању лажног утиска о постојању демократије

Саопштење за јавност

од Други Пишу
0 коментар

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да се та странка неће одазвати позиву председника Србије Александра Вучића на консултације о новој влади јер не планира да сарађује са влашћу ни јавно ни тајно и јер не жели да доприноси стварању „лажног утиска о постојању и функционисању демократских институција и процедура у Србији“.

„Председник Србије има уставну обавезу да саслуша мишљења представника изабраних изборних листа, а наше је право да на те консултације не одемо и ми смо то право искористили“, рекао је Јовановић за Јуроњуз Србија (Еуронеwс).

Јовановић је навео да се консултације обављају како би председник некоме могао да повери мандат за састав нове владе и да је познато да ће владу формирати СНС, а Народна странка ће у парламенту бити најјача опозициона странка чији ће посланици указивати на пропусте у програму и раду владе.

Упитан о „промени става“ Народне странке о одласку на консултације, Јовановић је одговорио да су се промениле околности.

„Ни 100 дана од завршетка избора није формиран нови сазив парламента, шест пута су понављани избори у Великом Трновцу, председник је полагао заклетву пред старим сазивом парламента, посланици нису обавештени када ће бити конститутивна седница парламента, а почеле су консултације о новој влади“, рекао је Јовановић.

„То је за нас стварање лажног утиска о функционисању демократских институција, које у Србији не постоје. Вучић није спреман да саслуша мишљење друге стране, никада није изашао на телевизијски дуел са представницима опозиције. Ако у парламенту буде поднео извештај, онда ћемо му постављати питања као посланици“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да ће посланици Народне странке у Скупштини Србије предложити Влади Србије да хитно усвоји мере за обезбеђивање доступности хране, економску сигурност грађана и енергетску стабилност.

„Предложићемо, између осталог, и измену Закона о порезу на додату вредност (ПДВ) којом би ПДВ на основне животне намирнице био смањен са 10 одсто на један одсто, тражићемо повећање минималне зараде на 50.000 динара и истовремено смањење намета које плаћају послодавци са 61 одсто на 50 одсто. Предложићемо и Закон о порезу на луксуз“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да Народна странка сарађује са странкама и левог и десног дела политичког спектра и да верује да ће са њима „постићи договор од значаја за грађане Србије“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар