Почетна » Јовановић: Нема правде ако суђења трају дуже од 10 година

Јовановић: Нема правде ако суђења трају дуже од 10 година

од Други Пишу
0 коментар

Посланик Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да правосудни закони о којима се расправља у Скупштини Србије неће допринети већој ефикасности судства, што је један од кључних проблема правосуђа, јер је у судовима широм Србије више од милион и по нерешених предмета, а више десетина хиљада предмета није пресуђено дуже од 10 година.

„Питање је каква је то правда ако грађани на њу чекају дуже од десет година и да ли у тим случајевима уопште и има правде. Ићи судији значи ићи правди, али је у српском правосуђу питање када ћете добити правду и да ли ћете је добити“, рекао је Јовановић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о правосудним законима.

Јовановић је навео да се говори о независности правосуђа, али да је тај термин „постао испразан“, пошто све државе, од Америке преко Европе до Азије и Африке, тврде да имају независно правосуђе.

„Да би постојала независност правосуђа, мора постојати и интелектуална незавиност људи који обављају правосудне функције. Нама је потребан специјални тужилац за високу корупцију“, рекао је Јовановић.

„Румунска тужитељка за високу корупцију Лаура Ковеши је процесуирала премијера, пет министара, шест посланика, пет сенатора, 90 градоначелника, 32 директора јавних предузећа и 500 других вршилаца јавних функција. У просеку је оптуживала четири особе на дан, и већина тих људи је осуђена“, додао је Јовановић.

Јовановић је упитао министарку правде Мају Поповић да ли може да замисли да се то догоди у Србији.

„Да ли у Србији постоји тужилац који може да оптужи председника, премијера, министре, џравне секретаре, посланике, председника скупштине… Правосуђе ће бити независно када буде постојао такав тужилац, а у данашњој Србији у којој владају корупција и криминал не може се говорити о независности правосуђа“, рекао је Јовановић.

Посланик Народне странке Владимир Гајић рекао је да је главни проблем у преговорима о „француско-немачком“ плану о Косову и Метохији то што се преговара са онима који нису за то надлежни, односно државама Квинте, а то иде у прилог развијању колонијалне свести.

„Те разговоре би требало да прекинете без обзира на притиске, јер на другој страни претеже национални интерес Србије. Борим се против тога да се овде развија колонијална свест и да било ко утиче на доношење политичких одлука, а нарочито одлука који се тичу националних и државних интереса“, навео је Гајић.

Гајић је рекао да је изасланик ЕУ за дијалог о Косову и Метохији Мирослав Лајчак у твиту навео да је задовољан зашто што је и председник приштинске владе Аљбин Курти „начелно прихватио папир“, и упитао „ко је онај други који је прихватио тај предлог“.

Посланик Народне странке је навео да виши тужилац у Београду Ненад Стефановић „прогања“ инспектора одељења за борбу против дроге београдске полиције Слободана Миленковића и његове колеге, а на основу њиховог оперативног рада су подигнуте две оптужнице за производњу марихуане на „Јовањици“, те оптужнице су потврђене, прошле су контролу суда и у току је судски процес.

„Тужилац те полицајце подвргава поступку унутрашње контроле у полицији, подноси кривичне пријаве, спроводи мере тајног надзора и друге специјалне истражне методе, на крају их и прати по улици“, рекао је Гајић.

Посланик Народне странке Борислав Новаковић питао је министарку правде Мају Поповић зашто нико у полицији и тужилаштву није процесуиран због цурења информација.

„Оно што људи изјаве у полицији и тужилаштву одмах се појављује у медијима под контролом власти. Када информација исцури, извршена су два кривична дела – злоупотреба службеног положаја и откривање службене тајне“, рекао је Новаковић.

„Зашто нико из полиције и тужилаштва није кажњен? У извештају Европске комисије стоји да није покренут ниједан такав поступак и да од 2012. године све што се каже у тужилаштву пре или касније осване на насловним страницама таблоида. То је недопустиво и не може тако да се уређује правни систем“, додао је Новаковић.

Новаковић је навео да је јасно да је циљ цурења информација притисак на људе који су дали исказе у тужилаштву и полицији.

Можда ти се свиди

Оставите коментар