Почетна » Јовановић у Стразбуру: Куртијев режим спроводи кампању етничког чишћења Срба са Косова и Метохије

Јовановић у Стразбуру: Куртијев режим спроводи кампању етничког чишћења Срба са Косова и Метохије

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру да „екстремистички режим Аљбина Куртија тихо спроводи кампању етничког чишћења Срба“ са Косова и Метохије, намерно окрећући главу од позива међународне заједнице да смири ситуацију.

„Егзодус 11 одсто Срба са Косова и Метохије само током претходне две године јасно показује намере Приштине, које укључују етничко чишћење, непрекидни терор и испољавање јаке етничке мржње“, рекао је Јовановић.

„Ситуација на Косову и Метохији је драматична. Западно од фронта у Украјини, Срби на Косову и Метохији су најугроженија етничка група на европском континенту. Српска заједница на Косову и Метохији непрекидно је изложена претњама привремених власти у Приштини, које користе конвенционалне и неконвенционалне методе етничког насиља, константно вршећи притисак на Србе да напусте Косово и Метохију“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да је агресија против недужних цивила однела много живота под сецесионистичком влашћу у Приштини.

„Такозвана косовска полиција прибегла је насиљу над Србима 62 пута током последњих годину дана. Приштина је починила 22 акта који су довели до ексалације на северу Косова и Метохије и више од 30 неодобрених упада ’специјалних полицијских снага’ у последње две године. Поврх тога, на Србе је извршено 56 етнички мотивисаних напада“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио на једанаестогодишњег дечака Стефана Стојановића који је рањен из ватреног оружја на Бадње вече ове године.

„Штавише, Срби на Косову и Метохији се суочавају са забрињавајућим ускраћивањем основних права на здравствену заштиту. ’Косовска полиција’ је поступајући по, како се сумња, наредбама Аљбина Куртија, систематски малтретирала медицинско особље Клиничког центра у Косовској Митровици. Шокантан је податак да су на северу Косова и Метохије амбулантна возила само у претходна три месеца више од 200 пута заустављена и претресена. Тешко болесни људи због тога нису добили хитну медицинску помоћ“, рекао је Јовановић.

Јовановић је изразио дубоку забринутост поводом „трагичног догађаја у Бањској“ на Косову и Метохији и изразио најдубље саучешће породицама људи који су изгубили животе у Бањској.

Шеф посланичке групе Народне странке је истакао да су непрекидна етнички мотивисана хапшења Срба на северу Косова и Метохије под оптужбама да су раније починили ратне злочине инструмент репресије и злостављања Срба.

„Привремена власт у Приштини чини све што може да Србе означи као злочинце и прикаже их као зло, чиме се постојећа мржња још више продубљује. Са друге стране, напади на Србе нису процесуирани и остају некажњени без правног исхода, а Приштина до данас није предузела ниједан корак ка смиривању ситуације на северу Косова и Метохије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да међународне организације посвећене заштити људских права и међународног права не би требало да прихвате захтеве Приштине за чланство.

„Стога поново позивам Парламентарну скупштину Савета Европе да одбаци покушај привремене власти у Приштини да самопроглашено ’Косово’ постане члан Савета Европе. Позивам, такође, Савет Европе и међународну заједницу да поштују међународно право и подржавају основне вредности ове организације и да ефикасно заштите српску заједницу од агресије приштинског режима“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да многе државе заступљене у Парламентарној скупштини Савета Европе нису признале режим у Приштини јер нарушава територијални интегритет и суверенитет Србије, као и међународно право.

„Изражавам им дубоку захвалност јер су остали принципијелни поборници међународног права и суверенитета држава чланица“, закључио је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар