Почетна » Јовановић за Политику: Потребан одлучан дипломатски одговор Србије ако „Косово“ добије већину за пријем у СЕ

Јовановић за Политику: Потребан одлучан дипломатски одговор Србије ако „Косово“ добије већину за пријем у СЕ

од Жиг Инфо
0 коментар

Потпредседник Народне странке Стефан Јовановић навео је у ауторском тексту објављеном у листу „Политика“ да би Србија требало да размотри привремено повлачење делегације и суспензију активности до даљег у Савету Европе ако препорука за пријем самопроглашеног Косова добије већину у том телу.

„Требало би размотрити и повлачење амбасадорке Србије на консултације пре било каквих одлука о напуштању чланства у Савету Европе. Напуштање Савета Европе од стране Србије била би одлука са далекосежним последицама, нарочито за грађане Србије, њихова лична, људска права, а с обзиром на улогу Европског суда за људска права у Стразбуру“, навео Јовановић, који је и бивши представник Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе.

„Ова тема захтева пажљиву расправу у Народној скупштини, с пуном свешћу о свим импликацијама које такав корак носи. Наравно, такву одлуку не треба искључивати, али треба имати у виду последице које таква одлука са собом носи“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да нова дипломатска офанзива неких западних држава за пријем „Косова“ у савет Европе наглашава обавезу одлучног дипломатског одговора Србије и спрске делегације.

„Србија мора да покрене обимну дипломатску кампању, циљајући на стварање подела унутар Парламентарне скупштине Савета Европе. Циљ је створити преседан – прво гласање уместо консензуса за пријем нове чланице. Ово захтева изузетну посвећеност свих чланова делегације, без обзира на политичку припадност, јер се ради о питању од националног значаја“, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да „Косово“ не испуњава ни основне услове за пријем у чланство јер је српска заједница на Косову и Метохији данас најугроженија етничка група на тлу Европе, западно од украјинског фронта.

„Савет Европе је више пута у претходном периоду заузео принципијелан став о потреби поштовања територијалног интегритета чланица, а пре свега Украјиине. ОД виталног је значаја да се та позиција задржи доследно и без изузетка“, навео је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар