Почетна » Када ће нови посланици сести у клупе и када ће бирати Владу

Када ће нови посланици сести у клупе и када ће бирати Владу

од Жиг Инфо
0 коментар

Коначне резултате парламентарних избора Републичка изборна комисија саопштиће најкасније до 7. априла у 20 сати. Крајњи рок за расподелу мандата је 17. април, а Парламент мора да буде конституисан најкасније до 7. маја.

Републичка изборна комисија (РИК) објавила је синоћ прелиминарне резултате парламентарних избора, а рокови за формирање скупштине почињу да теку од тренутка када буду објављени коначни резултати.

Наиме, Републичка изборна комисија у року од десет дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима избора решењем додељује мандате кандидатима за народне посланике по њиховом редоследу на изборној листи.

Прву седницу Народне скупштине заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора. Тада се потврђују посланички мандати.

Народна скупштина конституисана је потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Мандат траје четири године, а народни посланик је слободан да, под условима одређеним законом, неопозиво стави свој мандат на располагање политичкој странци на чији предлог је изабран за народног посланика.

Кандидата за председника Владе Народној скупштини предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

Владу бира Народна скупштина после сваког конституисања, на предлог кандидата за председника Владе. Влада је изабрана већином гласова од укупног броја народних посланика.

Народна скупштина се распушта ако у року од 90 дана од дана конституисања не изабере Владу.

Кандидат за председника Владе Народној скупштини износи програм Владе и предлаже њен састав.

Народна скупштина истовремено гласа о програму Владе и избору председника и чланова Владе.

Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина народних посланика. Мандат Владе траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала.

Данас Онлине/РТС

Можда ти се свиди

Оставите коментар