Почетна » Када почиње изборна тишина?

Када почиње изборна тишина?

од Други Пишу
0 коментар

Изборна тишина подразумева забрану да се, у том периоду, у медијима и на јавним скуповима објављују процене изборних резултата, да се јавно представљају кандидате и програм и бирачи позивају како да гласају.

Према закону, изборна тишина почиње 48 сати пре дана гласања и траје све док се не затворе бирачка места.

То значи да изборна тишина почиње у ноћи између четвртка (30. маја) и петка (31. маја), тачно у поноћ и трајаће до недеље увече.

У овом периоду грађани би требало да на миру размисле о томе коме ће дати свој глас, а с обзиром да неки томе приступају емотивно, односно да постоје различити мотиви за гласање за одређену оцпију, неки бирачи одлуку доносе тек кад се нађу испред листића с оловком у руци.

На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Законом о избору народних посланика за кршење правила изборне тишине предвиђене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица. То се односи на телевизију, радио, штампане медије, али и на интернет портале коју су регистровани као медији, док кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом.

За кршење изборне тишине предвиђене су и казне, а све о томе прочитајте ОВДЕ

У недељу се бирају одборници скупштина градова Београда, Ваљева, Вршца, Зрењанина, Јагодине, Кикинде, Ниша, Новог Сада, Панчева, Пожаревца, Сомбора, Сремске Митровице, Суботице, Ужица и Чачка.

Бирају се одборници скупштина општина Аде, Алексинца, Алибунара, Апатина, Ариља, Бача, Бачке Паланке, Бачке Тополе, Бачког Петровца, Беле Цркве, Беочина, Бечеја, Бољевца, Босилеграда, Бујановца, Врбаса, Врњачке Бање, Горњег Милановца, Жабаља, Житишта, Ивањице, Инђије, Ирига, Кањиже, Ковачице, Ковина.

Грађани ће гласати и за одборнике Малог Иђоша, Нове Вароши, Нове Црње, Новог Бечеја, Новог Кнежевца, Опова, Оџака, Пећинца, Пландишта, Прешева, Рашке, Руме, Свилајнца, Сврљига, Сенте, Сјенице, Србобрана, Сремских Карловаца, Старе Пазове, Сурдулице, Темерина, Титела, Тутина, Чајетине, Чоке и Шида.

Гласаће се и за одборнике нишких градских општина Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени Крст и Нишка Бања, Костолац у граду Пожаревцу и одборнике београдских општина Барајево, Вождовац, Врачар, Гроцка, Звездара, Земун, Лазаревац, Младеновац, Нови Београд, Обреновац, Палилула, Раковица, Савски венац, Сопот, Стари град, Сурчин и Чукарица.

foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Данас Онлине/ФоНет

Можда ти се свиди

Оставите коментар