Почетна » Како изгледа салаш на коме се обучавају млади СНС кадрови: Имају и базен, а посећује их и Вучић

Како изгледа салаш на коме се обучавају млади СНС кадрови: Имају и базен, а посећује их и Вучић

од Други Пишу
0 коментар

Можда би социјалисти били успешнији у односима са грађанима када би имали своју Академију. Пре четири године почела је са радом Академија младих лидера Српске напредне странке, али тек када су младе напредњачке наде ушле у скупштину – вештине које су на Академији стекли видели смо и на делу.

Фондација СНС-а која је и основала Академију није одговорила на питање шта у овој политичкој школи млади лидери уче, али је зато новинарка Н1 Маја Николић отишла на једно од места где се обучавају.

Да ли се лидери рађају или се праве? Ако се праве, ко их прави? Пре тога, да видимо где се праве. Једно од „места постанка“ младих напредњачких лавова није џунгла, али није га ни лако наћи.

До језера Тресетиште води пут, асфалтиран како сазнајемо, баш за потребе Академије младих лидера СНС-а. На табли пише „Приватни посед – забрањен пролаз“, пише Н1.

На само 200 метара од границе са Мађарском налази се салаш који је у поседу Српске напредне странке од 2019. године. До овог места може свако. Надаље се, међутим, може само с чланском картом Српске напредне странке.

Гледано из ваздуха, није им лоше. Како су открили новинари ЦИНС-а, салаш који су напредњаци купили простире се на скоро 700 квадрата и пазарили су га за 7,1 милион динара. Осим куће, у дворишту салаша налази се и базен. Јер обуке су најчешће у летњим месецима, кад сунце у војвођанској равници зна да удари у главу и оне који се не обучавају да постану лидери, а камо ли њих.

„Ја сам Сташа Стојановић из Српске напредне странке и завршила сам Академију младих лидера“, говорила је будућа народна посланица, када је ометала конференцију за новинаре Народне странке у мају 2021. године у Новом Саду.

Био је то преломни тренутак за једну од првих полазница Академије јер ће годину дана касније постати посланица. Док ужурбано пролази скупштинским холом и хита на седницу, разговарали смо са једним од најстаријих посланика, који младе СНС снаге среће на свакој седници.

Посланика и професора Владету Јанковића питали смо какав је његов утисак – јесу ли и шта ти људи научили на Академији младих лидера?

„Па то јесте жалостан призор кад их човек види. Мислим да они сироти и не знају шта уче тамо, то што они уче у теорији се зове еристика – а то је у ствари наука о свађању. Цела идеја је да ви по цену истине и правде противника притискате и покажете да он није у праву. Е, тачно то њих уче“, каже Јанковић.

Можемо само да претпоставимо ко их је обучавао за медијски наступ јер међу предавачима препознајемо и новинаре Зорана Остојића, Јакшу Шћекића, маркетиншког стручњака Небојшу Крстића, аналитичара Дејана Вука Станковића, али и водитељку Пинка.

„Ја морам истакнути да су наши полазници најзадовољнији предавањем које је одржао председник СНС Александар Вучић“, рекла је 2020. године бивша директорка Фондације за српски народ и државу Бојана Радаковић.

Вучић је можда најважнији, али ипак само један од предавача. У улози „професора“ видимо и министре Синишу Малог, Горана Весића и Ратка Дмитровића, министарке Мају Гојковић и Ирену Вујовић, готово све виђеније напредњаке, од Марка Ђурића и Дарка Глишића преко Владимира Орлића и Владимира Ђукановића, до Сандре Божић и Зорана Ђорђевића који је, рекло би се, био често виђен предавач.

„Гледао сам те заједничке фотографије, то су млади људи, лепо изгледају, а њих тамо уче да лажу. И то је страшно кад помислите да постоји школа у којој вас уче да лажете“, говори Владета Јанковић.

Утисак је и да су успешно савладали скупштинске коридоре којим се заобилазе новинари, баш као и њихови предавачи. Ипак, једно им се не може спорити.

Најважнију животну лекцију су савладали, те је тако посланица Сташа Стојановић хвалила председника Србије као „најбољег лидера у Европи, ако не и једног од најбољих у свету“, а бивши посланик Лука Кебара проговорио кинески, након што је то претходно учинио Вучић.

Foto: N1, Antonio Ahel/ATAImages., Promo

Маја Николић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар