Почетна » Како је амбасадор Хил „заштитио“ Доловац од новинара: „Људски штит“ за републичку тужитељку

Како је амбасадор Хил „заштитио“ Доловац од новинара: „Људски штит“ за републичку тужитељку

од Други Пишу
0 коментар

Коментаришући снимак ТВ Инсајдера на коме се амерички амбасадор Кристофер Хил поставља као „људски штит“ између новинара и републичке јавне тужитељке Загорке Доловац, коју иначе немамо прилике никад ни да видимо ни да чујемо, главни уредник Времена Филип Шварм каже да „амбасадор Хил није у Србији да би уводио демократију“.

„Кристофер Хил заступа у Србији америчке интересе. То му је једина улога. Дакле, због онога што је Хил учествовао у оним преговорима пред 5. октобар и сличне ствари, и тадашња америчка политика, па то је било друго време и све је било различито. Сада он води америчке интересе, очигледно ради америчких интереса он мора имати добре односе са овом влашћу“, изјавио је Филип Шварм у емисији Н1 Студио Ливе.

Како је нагласио, то је нека дипломатија „која није јавна“.

„Нека дипломатија о којој јавност не зна много, а његови иступи, пре свега их треба гледати искључиво кроз опцију америчких интереса. Није Хил овде дошао да уводи демократију, верујте“, рекао је Шварм.

На питање јесу ли ово „Хилови избори“, како то каже Милош Јовановић из Новог ДСС, Шварм одговара:

„Ја мислим да Хил има пуно, пуно важније планове и друге односе са влашћу у Србији него што се тиче локалних избора. Он вероватно одржава добре контакте, оно што даје на једном месту узима на другом. И кад погледамо што је Америци важно, што им је од стратешког значаја, то је тај однос према рату у Украјини, то је под један, друго је Косово, ту је и Република Српска и напросто – односи у Европи, Албанија итд. Мислим да се тиме Хил неупоредиво много више бави него што се бави локалним изборима или Загорком Доловац или нашим колегом Динком Грухоњићем“.

Према његовим речима, његова права политика није оно што ми видимо.

А оно што јесмо видели је снимак на коме Загорка Доловац од новинара бежи – у друштво амбасадора Хила, шефа Мисије ОЕБС у Србији Јана Братуа и Емануела Жиофреа, амбасадора ЕУ у Србији. На снимку Хил стаје у заштиту Доловац којој новинар жели да постави питање, која она избегава годинама.

 

„Тај поступак је питање за америчког амбасадора, свакако није за мене. Опет кажем, амерички амбасадор очигледно има неке инструкције које се тичу власти и он жели да покаже да је остварио јако добре односе са влашћу у Београду. То је оно што је важно“, каже Шварм.

Како каже, хоже да покаже да је „он добар амбасадор“.

„Прима га председник Републике, председник Владе, може где год хоће, може да каже што год хоће и тако даље. Може на Пинк. И сад кад се то гледа и из перспективе Вашингтона, да ли је он успешан амбасадор. Да, он је успешан амбасадор. Али, опет, он не заступа грађане Србије. То није посао америчког амбасадора. Он заступа грађане САД и политику САД. И то је то“, закључио је Шварм.

N1/arhiva

М. Ж.    Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар