Почетна » КАКО ЈЕ ОПЉАЧКАН РТБ БОР! Пола Владе на испитивању због бацања милиона евра!

КАКО ЈЕ ОПЉАЧКАН РТБ БОР! Пола Владе на испитивању због бацања милиона евра!

од admin
0 коментар

Ово предузеће се сваке године све више задуживао, а све владе су толерисале те дугове, и одобравале нова задужења

Злоупотребе око некадашњег рударског гиганта, и јединог произвођача бакра у Србији РТБ „Бор“, компанији чији дугови су износили више од милијарду евра, полако излазе на видело

По налогу Тужилаштва за организовани криминал, полиција ће у наставку предистраге о сумњама да је било злоупотреба и корупције током изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине РТБ „Бор“, поред некадашњег министра Млађана Динкића испитати и бивше и садашње челнике овог предузећа, али и још неке чланове владе Мирка Цветковића.

Како пишу „Новости“, предистрага о могућим малверзацијама у овом случају покренута је на основу анонимне кривичне пријаве, где се указује да су нова постројења коштала три пута више него што је договорено, као и да постоји сумња да је било корупције приликом избора главних извођача радова. Када је започела изградња топионице, крајем јуна 2011. године, саопштено је да ће радови коштати нешто више од 100 милиона евра, а три и по године касније, када су радови завршени, цифра је премашила 300 милиона евра. Са свим каматама, та бројка била је већа од 550 милиона.

Како је пре пар година истраживао „Инсајдер“, овај гигант се сваке године све више задуживао, а све владе су толерисале те дугове, и одобравале нова задужења.

Вест која је одјекнула прошле године у јулу је отпис дуга од око милијарду евра, што је до тада било највеће финансијко реструктурирање дуга неког предузећа у Србији. Овај податак тада је лично потврдио и генерални директор Благоје Спасковски.

Како је тада објаснио Спасковски, пошто је 90 одсто дуга отписано, преосталих 10 ће бити исплаћено у наредних осам година, после једне године грејс периода.

Он је тада додао и да РТБ уредно измирује кредит за нову топионицу и фабрику сумпорне киселине и до сада је отплаћено 46 милиона долара те позајмице канадске ЕДЦ банке. Треба поменути да је РТБ једно од статешких предузећа чија је заштита од наплате дуга престала крајем маја и да није постигнут договор већине поверилаца предузеће би морало да иде у стечај.

Према истраживању „Инсајдера“, поред 860 милиона евра дугова који су се гомилали још од деведесетих година, Влада Србије 2009. године одобрила је компанији нова задуживања, па је РТБ до краја 2012. године подигао кредите од најмање 220 милиона евра, да би актуелна влада 2013. одобрила нова задуживања од скоро 132 милиона евра.

Како је тада наведено, више од 70 одсто свих дугова представљају дугови према држави, а до њих је довело дугогодишње неплаћање кредита, пореза и доприноса, такси за ископано минерално богатство земље, неплаћања струје.

Међутим, анализа је показала да би овај дуг био чак и већи да у фебруару Влада Србије није овој компанији отписала 31,9 милиона евра, а у 2010. и 2011. уместо ње издвојила 27,4 милиона из буџета за повећање радног стажа запосленима.

А како су настала остала дуговања?

За рудну ренту РТБ „Бор“ је дуговао држави 15,5 милиона евра, јер користи минерално богатство Србије, а пошто ово предузеће није плаћало годинама струју, дуг према ЕПС – у нарастао је тада на 113,4 милиона евра, анализирао је „Инсајдер“.

Како су навели, док су се стотине милиона евра улагали у нову рударску опрему, обнову застареле технологије и нове индустријске погоне, компанија је највеће послове склапала директним преговорима. Иако би управо због оволиких улагања надлежне институције требало да контролишу и брину како се троше ова средства, од тог момента, наредних три и по године Влада Србије није именовала председника Управног одбора РТБ „Бор“.

Када је Влада Србије, крајем 2008. године именовала Благоја Спасковског за генералног директора, како је он потврдио, дугови ове компаније износили су око 860 милиона евра, од чега је око 600 милиона био дуг држави и државним предузећима.

А, у периоду од 2009. до 2013. године, ово предузеће је подигло кредите од најмање 220 милиона евра, и направило укупни губитак од око 51,7 милиона евра.

Инсајдер се овом темом бавио месецима, а њихово истраживање показало је да се стотине милиона евра нових кредита повлаче и троше без реалних планова, чак и без реалне економске анализе која би показала како једно од најзадуженијих предузећа може икада да врати ове дугове.

Све владе одобравале су и нова задуживања РТБ „Бору“, без икакве контроле трошења средстава и оправданости улагања, као и неплаћање обавеза, отписивање дугова, па је чак и уместо овог предузећа из буџета плаћала доприносе. Осим тога, прошле године је опроштен дуг овом предузећу, и тада је речено да ће обезбеђена потраживања од РТБ – а на основу УППР – а бити претворена у капитал државе Србије.

А, ко је све учествовао у закључивању „штетних уговора“ по РТБ „Бор“, а самим тим и по буџет Србије, остаје Тужилаштву за организовани криминал, и полицији да провери!

Еспресо.рс / Инсајдер / Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар