Почетна » Како је текла преписка везана за Ђурићеву посету Косову

Како је текла преписка везана за Ђурићеву посету Косову

од admin
0 коментар

Ево шта је наведено у том мејлу: „Понедељак, 26. марта 2018: Око 12:00 сати долазак на прелаз Јариње и наставак пута ка Косовској Митровици (до објекта „Митровачки Двор“). Око 15:15 сати одлазак у манастир Бањска. Око 17:00 сати повратак на прелаз Јариње. Путници: Марко Ђурић, Иван Јакшић и Васо Гујић“.

У мејлу су наведени и детаљи везани за возило и регистарске таблице, као и име возача.

„Љубазно вас молимо за помоћ у пружању полицијске пратње за директора Канцеларије за КиМ г. Марка Ђурића током његовог боравка на поменутим местима“, стоји у мејлу упућеном у петак, 23. марта.

Наредног дана, 24. марта у 15:25 сати, Канцеларија за КиМ упућује нови мејл косовској Канцеларији за везу следеће садржине: „Обавештавамо вас да директор Канцеларије за КиМ г. Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије г. Никола Селаковић планирају да посете Косовску Митровицу и манастир Бањска у понедељак, 26. марта“.

План путовања са сатницом који је изнет у овом мејлу истоветан је као и план садржан у претходном мејлу, а на листу путника додато је име Николе Селаковића, док је међу детаље везане за превоз увршћено још једно возило и име још једног возача.

У овом мејлу се, такође, тражи помоћ у обезбеђивању полицијске пратње за Ђурића и Селаковића током боравка на поменутим местима.

Одговор владе из Приштине стигао је тек 25. марта увече, у 23:02 сати, а ево шта је наведено у том мејлу: „С обзиром на то да је Договор о посетама високих званичника веома јасан у погледу критеријума и временских рокова, нажалост нећемо моћи да дамо позитиван одговор на ваш захтев овога пута“.

У том одговору, који је потписао Ваљдет Садику, приштински официр за везу, а који је упућен официру за везу Београда у Приштини Дејану Павићевићу, даље стоји: „Ипак, веома смо посвећени дијалогу и позитивним порукама које одатле проистичу, без обзира на најновије изјаве којима смо присуствовали, те вас позивамо да пошаљете још један захтев заснован на критеријумима који су јасно изнети у горепоменутом Договору“.

Сутрадан, односно 26. марта у 12:13 сати, мејл с Павићевићим потписом упућен је Ваљдету Садикуу, у којем се наглашава да се тим мејлом, у формалном смислу, не подноси нови захтев, већ да је то потврда захтева послатог 23. марта, на који приштинска страна није одговорила, а на шта је обавезана Договором.

„С обзиром на то да није могуће одбити пружање мера којим се омогућује безбедност током посете, према Договору о посетама високих званичника, желели бисмо да вас овим путем обавестимо да ће г. Ђурић сигурно посетити КиМ – у складу с горепоменутим Договором и примењивим домаћим и међународним прописима“, стоји у мејлу.

Наводи се даље: „Уз то, желели бисмо да вас посаветујемо да не покушавате да ометете посету и да не предузимате кораке који би могли да доведу до ескалације ситуације и даљих тензија, а у случају да то учините, сматрали бисмо вас у потпуности одговорним за последице које би из тога произишле“.

Иначе, у Договору о званичним посетама који су постигли Београд и Приштина, а који се примењује од 1. децембра 2014, стоји: „Свака страна ће именовати по једног званичника који ће имати редован и поједностављен приступ другој страни и за кога ће стране достављати само логистичке информације како би се омогућила припрема посета. Посете ових званичника спроводиће се тако да се унапређује процес нормализације односа или да се пружа допринос свеукупном раду у контексту дијалога уз посредовање ЕУ“.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар