Почетна » КАКО НАХРАНИТИ ИЗГЛАДНЕЛОГ ТИГРА

КАКО НАХРАНИТИ ИЗГЛАДНЕЛОГ ТИГРА

од Други Пишу
0 коментар

Досадашња антисоцијална популистичка политика Владе Ане Брнабић све већи број грађана гура ка или испод границе сиромаштва. Анализа минималне потрошачке корпе, која је састављена тако да покрива једва 2/3 потреба када је реч о квалитету и количини хране према стандардима Светске здравствене организације, док више од трећине запослених нема довољно новца ни за такву потрошачку корпу, показатељ је да данас у Србији имамо све више тзв. запослених сиромаха.

Поскупљење намирница у Србији је изразито велико у претходне две године, вишеструко веће од номиналне инфлације (храна је поскупела 44% наспрам 15,1% инфлације у 2022.г). У земљи у којој више од половине запослених не могу да приуште ни 2/3 просечне потрошачке корпе, а 25% домаћинстава није у стању да плаћа редовно рачуне за струју и грејање (Републички завод за статистику), јасно је да се егзистенцијалне и социјалне потребе запослених задовољавају испод сваког нивоа достојанственог живота.

Србија Центар је потпуно сагласан са све учесталијим позивима јавности и синдиката за предузимањем економских и социјалних мера да се овакво стање промени. Уместо наметања имагинарне реалности, у којој грађани треба да се хране паризером од 250 динара, потребне су хитне фискалне и социјалне мере које ће бити управљене ка социјално најрањивијем делу становништва. У том смислу, важан аспект економског програма Србија Центра представља:

прерасподела пореског терета, у циљу смањења пореског терета запослених за 12-15% и пореске подршке малом и средњем предузетништву,
у комбинацији са мерама социјалне подршке које ће бити усмерене ка онима чији су приходи између минималне и медијалне зараде, уместо постојећих неселективних мера.
Циљ Србија Центра је изградња солидарног друштва, у коме се рад цени, а грађани могу да приуште живот достојан човека.

Странка Србија центар – СРЦЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар