Почетна » Како се развијао однос Вучића и Јеремића: Од „дођи на ферку“ до „јави се да ти помогнем“

Како се развијао однос Вучића и Јеремића: Од „дођи на ферку“ до „јави се да ти помогнем“

од Други Пишу
0 коментар

Имајући у виду историју односа председника Александра Вучића и доскорашњег лидера и члана Народне странке Вука Јеремића, многе је изненадила Вучићева изјава да му је Јеремић понудио своју помоћ како би се спречило усвајање резолуције о Сребреници у УН. Због тога портал Нова.рс контактирао је Јеремића како би потврдио истинитост ове изјаве, али и пружио могућност да објасни своје разлоге оваквог потеза, међутим он није желео да коментарише било шта, за разлику од његове странке која се сопштењем обратила медијима.

Владимир Штимац, кошаркаш и одборник „НАДА“ у Скупштини града Београда, последњи је у низу који је коментарисао информацију да је бивши опозиционар контактирао представнике власти да би им помогао. У својој објави на друштвеној мрежи X, Штимац је написао да „професионални политичари, којима је политика једини извор прихода, очигледно служе да се боре против зла док има ко да их плаћа“.

„Чим зафали парица ту је чика из СНС-а да покрије шта треба и они оберучке трче да пруже своју помоћ.Срамота ме је за Вука Јеремића и није ни чудо што нам народ све мање и мање верује поред толиких превараната у борби за слободу. Срећа има нас који се боримо до краја за слободну Србију и слободне изборе“, навео је Штимац.

 

Како је све почело?
Током једног од многобројних телевизијских наступа председник Александар Вучић говорио је о најавама да би потенцијално могла да се усвоји резолуција УН о Сребреници. Он је рекао да ће се борити и нагласио и да, ако Србија изгуби, то неће бити лака победа друге стране.

Вучић је напоменуо да је добродошао свако ко жели да помогне и да је прихватио помоћ коју је понудио Вук Јеремић.

“Надам се да ми неће замерити… Неким људима је ту поруку послао и Вук Јеремић – да је спреман да помогне и ја сам то оберучке прихватио. Од свакога ко је спреман да помогне нашем тиму на сваки начин“, рекао је Вучић.

 

Портал Нова.рс контактирао је Вука Јеремића, али одбио је да да било какав коментар.

Али, странка чији је члан и бивши председник послала је саопштење у вези са овом ситуацијом. Народна странка је у саопштењу указала да би усвајањем такве резолуције трајно и неправедно био утиснут белег геноцида целокупном српском народу.

Странка је истакла да верује да је у овом тренутку Србији потребно државно и национално јединство како би се уз пуну подршку и мобилизацију свих дипломатских капацитета, одлучно и енергично деловало против усвајања овакве резолуције.

Уједињене нације спајају
Када је Јеремић изразио жељу да учествује у трци за генералног секретара Уједињених нација 2016. године, његову кандидатуру подржао је тадачњи премијер Србије, садашњи председник Александар Вучић.

„У име Републике Србије част ми је да вас обавестим да смо одлучил да именујемо Вука Јеремића за кандидата за генералног секретара УН. Верујемо да га екстензивно дипломатско искуство, које је стекао као председавајући 69. заседања Генералне скупштине УН и министар спољних послова Србије, квалификује као кандидата“, писало је у Вучићевом писму којим је озваничена Јеремићева кандидатура.

Јеремић се врло брзо захвалио Влади и премијеру на указаном поверењу.

Само годину дана касније, 2017, након изгубљене трке у УН Јеремић се враћа у Србију и кандидује за председника државе, баш као и Вучић. Одједном је међусобно уважавање нестало, а на сцену су ступиле оптужбе.

Током кампање Јеремић је тврдио да је он „најопаснији противник“ и „главна мета оштрице режима Александра Вучића“, међутим, резултати тих избора су демантовали ту његову тврдњу. Истина, бивши лидер Народне странке био је мета медијских напада у том периоду, а од тога није била поштеђена ни његова супруга Наташа Јеремић, коју је грубо извређао Миленко Јованов, тада још новопечени напредњак.

Подсетимо, Јованов је тврдио да је Наташа Јеремић нарко-бос, након чега је дугогодишња новинарка РТС-а одржала конференцију за медије на којој је говрорила о тврдњама Јованова, док се Вучић у међувремену огласио и то поруком у којој се није извинио Наташи или Вуку Јеремићу, већ грађанима Србије.

„Реагујући на то, а после још једног у низу бруталних напада досовског кандидата на мога брата изнетих на РТВ Војводина, мој колега и пријатељ Миленко Јованов направио је грдну грешку покушавајући да им узврати истом мером, помињући у увредљивом контексту чланове породице тог досовског кандидата. У име пристојне и нормалне Србије, у лично име, извињавам се свим грађанима који су макар у једном дану помислили да између нас нема разлике и да смо сви исти“, навео је тада Вучић.

Након председничких избора Јеремић оснива Народну странка чиме се заоштравају односи између њега и Вучића, да би кулминирали 2021. године када је умало дошло до туче између њих.

Подсећамо, Вучић је позвао чланове Народне странке да дођу и покушају да га линчују, али да ће он да изађе са њима на крај.

“Ево ја их молим, комплетно руководство те странке, пошто су много снажни, немојте друге, на мене једног вас петорица се скупите. Овај црногорски националиста, следбеник Секуле Дрљевића, Боривоје Боровић, онај из Трстеника, па онај Гајић, Вук Јеремић и Бора Новаковић. Ево вас петорица мене личнујте, немојте неког другог, да видим како ћете вас петорица заједно то да урадите. Немојте друге, што да гоните ове недужне, обичне људе. Вас петорица дођите”, поручио је Вучић сада већ давне 2021. из Палате Србије.

На позив су се одазвали и отишли у Председништво „на ферку“. Након неколико минута боравка у згради појавио се и Вучић.

“Сишао је председник и сав се тресао. Људима из обезбеђења је било непријатно. Почео је да виче и да се уноси нама у лице и да говори: ‘Хајде ме туци’. Око њега у том тренутку било обезбеђење. Ја сам га позвао да изађе напоље, али он није смео. Псовао је, вређао и претио нама. Мени се уносио лице и говорио ми да сам лопужа. Ја сам га питао да ли сме да то каже на РТС-у и да разговарамо, он је експлицитно рекао да не сме”, казао је Јеремић.

Говорио је Вучић Јеремићу да је лопужа, а Јеремић њему да је слабић, искомплексирани лажљивац и бедник.

Јеремић је критиковао Драгана Ђиласа 2022. године када је отишао на састанак са Вучићем. Исте те године говорио је да канабе на Андрићевом венцу није место за разговор о националним питањима, већ Народна скупштина.

Две године касније изгледа да се о националним питањима може и преко телефона.

Foto: Milos Tesic/ATAImages,Ivan Dinić/Nova.rs, Shutterstock

Дуња Ранковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар