Почетна » КАКО СУ НАС ЛАГАЛИ Листа највећих ПОЛИТИЧКИХ ОБМАНА у последњих десет година

КАКО СУ НАС ЛАГАЛИ Листа највећих ПОЛИТИЧКИХ ОБМАНА у последњих десет година

од admin
0 коментар

Веће плате, нова радна места, хлеб од три динара, јефтини станови, хиљаде евра од акција… шта нам све није обећавано у протеклих десет година… У изборним кампањама, које се у Србији понављају сваке две-три године, политичари су спремни на све не би ли се докопали неког гласа више. Ова је листа највећих политичких обмана које су нам у том циљу сервиране у протекој деценији.

Бесплатне акције јавних предузећа од 1.000 евра

Ово је обећање којег се, извесно је, сећају сви грађани Србије. Изашло је из уста тадашњег министра и лидера Г17 Млађана Динкића и никада није испуњено. Динкић је касније изјавио да је веровао да је тако нешто реално, али и да је такво обећање дао како би Борис Тадић победио на председничким изборима.

Хлеб ће коштати три динара

– Ако владу већински буду сачињавали радикали, цена хлеба ће бити три динара. Без обзира на то, кад будем изабран, нећу се смирити док цена хлеба не буде три динара. Јер, сви кажу да је то реална цена – изјавио је својевремено са функције заменика председника СРС Томислав Николић. Хлеб није појефтинио.

Коридори

Изградња коридора увек је згодан мамац у кампањама. Специјалиста за рокове када је упитању завршетак њихове градње био је некадашњи министар Милутин Мркоњић којем није био проблем да сваки пут каже други датум. Прво обећање Мркоњић је дао за 2009. годину, па за 2012, док је приликом одласка с места министра дао рок до 2014. године и тако поново обмануо јавност.

Европска унија, рокови

Од демократских промена до данас, све владе обећавале су убрзан пут ка ЕУ. Ђелић, Динкић, Тадић… Да је испуњено само једно од ових обећања, Србија је могла да има стаж од пола деценије у Унији.

Живећемо боље

Ово је флоскула, коју у недостатку нечег примамљивијег, користе сви политичари. Својевремено смо то најчешће слушали од Бориса Тадића, а данас од Александра Вучића. Типично је да се сваких годину-две рокови померају навише. Обећање остаје исто, и неиспуњено.

Стижу милијарде страних инвестиција

Две деценије слушамо о милијардама евра, а истина је да не успевамо на прави начин да искористимо ни новац који је у нашем буџету опредељен за те намене.

Неће бити партијског запошљавања

Од Слободана Милошевића до данас сви су ово исто обећавали. И сви су лагали. И данас већину запослених у државној управи чине партијски војници, људи који су задужили странке борећи се за заједничку ствар, посебно у кампањама.

Спречићемо одлив мозгова

Још једно од традиционалних предизборних обећања. Није испуњено, а према трендовима, број младих и образованих људи који одлазе у иностранство трбухом за крухом, све је већи и све сличнији рекордним деведестим годинама.

Зауставићемо корупцију

Исправније би било да кажу „похапсићемо све који су се бавили корупцијом, а онда обучити наше како да то исто раде“.

Јефтини станови

Обећао је актулени премијер Александар Вучић јефтине и квалитетне станове који би могли да се отплаћују кроз кредите, а чији би квадрат коштао 380 евра. До данас та идеја још није реализована.

Решићемо спорне приватизације

Никада није постојало довољно политичке воље да се с овом причом оде до краја, а све политичке гарнитуре штитиле су своје људе. Мада су неки поступци покренути последњих година, готово ни један није добио епилог.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар