Почетна » Какве везе имају пета фреквенција и ситуација на Косову? Вучић зна

Какве везе имају пета фреквенција и ситуација на Косову? Вучић зна

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић је у одговору на новинарско питање увезао (не)додељивање пете националне фреквенције и ситуацију на Косову, односно неучешће Српске листе на изборима у четири општине на северу. Заједничко им је инсистирање Европске уније и притисак на власт у Београду, а у случају пете националне фреквенције – позив да се она додели „без непотребног одлагања и у складу са међународним стандардима слободе медија“.

Говорећи о десетогодишњем чекању на формирање Заједнице српских општина (ЗСО) као једном од разлога због којих Српска листа неће учествовати на локалним изборима у четири већински српске општине на северу Косова, Вучић је подсетио да је Европска унија гарант Бриселског споразума, а да се Београд подсећа на рокове, пише Н1.

„Дакле 10 година касније, а за то није крива само Приштина већ и ЕУ која је гарант Бриселског споразума, Кетрин Ештон је ставила свој потпис, они то нису провели у дело. А Срби им после девет и по година малтретирања, упуцавања, шиканирања, кажу не нећемо то што сте пре 10 година потписали. Њима су опет криви Срби. Па кажу од децембра до јануара је било времена. Било, али за шта? За упуцавање двоје деце, готово убиство двоје деце недалеко од Штрпца. За покушај убиства Јовановића пре неки дан. Под таквим условима се иде на изборе? То нам говоре они који се код нас мешају у то и кажу, е пету националну фреквенцију има да дате некоме’. Па срам вас било“, рекао је Вучић на конференцији за медије просле приказа војних способности Војске Србије у Батајници.

Он је казао да се избори на северу Косова одржавају у полицијским контејнерима и полицијским станицама, „са укупно 550 до зуба наоружаних људи који треба да обезбеде један или два посто њих који ће да изађу на изборе“.

„Ја зато позивам људе да их разочарамо још више, да виде колико смо уједињени и да виде да не могу да нас газе и да виде да Србија није шака зоби коју ће да позобају сваки пут када им падне на памет“, поручио је председник.

Рок за доделу пете фреквенције истекао је у децембру прошле године, али Регулаторно тело за електорнске медије још није донело одлуку.

За пету националну фреквенцију кокурисала је Телевизија Нова С, која послује у оквиру Унитед Медиа као и ТВ Н1. ТВ Нова С је тужила РЕМ због недоношења одуке о додељивању једине преостале слободне националне фреквенције, после чега је председница Савета тог тела, Оливера Зекић поручила да одлука неће бити донета док траје судски спор.

У компромисном тексту амандмана на извештај Европског парламента о напретку Србије посебно је обрађено ово питање. У тексту се наглашава побољшања функционисања и независности РЕМ-а. Примећује се и да је РЕМ доделио четири националне фреквенције каналима који имају историју кршења новинарских стандарда и позива да се пета лиценца додели кроз транспарентан и непристрасан процес без непотребног одлагања и у складу са међународним стандардима слободе медија.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар