Почетна » КАМПАЊА ОД ВРАТА ДО ВРАТА Да ли су и вама напредњаци ових дана звонили на врата? Шта сте им рекли?

КАМПАЊА ОД ВРАТА ДО ВРАТА Да ли су и вама напредњаци ових дана звонили на врата? Шта сте им рекли?

од admin
0 коментар

Активисти Српске напредне странке у последњих неколико дана кренули су у кампању „од врата до врата“ у којој, у зависности од подручја постављају многобројна питања у вези избора.

Неки од њих иду толико далеко, да постављају питања „Да ли ћете гласати за СНС“ и уколико је одговор негативан, они траже личне податке као и број телефона.

У јавности се поставља питање да ли се злоупотребљавају, са једне стране подаци до којих партије долазе анкетирањем градјана, са друге подаци које партије користе, а које не би смеле да буду доступне никоме другоме осим државних органа. Шта је са загарантованом тајношћу избора, ако партије унапред праве спискове својих гласача?

Према речима стручњака, уколико се само на питањима заврши, они не крше закон, али ако крену да у списку који носи са собом уписује ваше личне податке, онда то раде ван оквира закона, мада се за ово странке никада не кажњавају.

Родољуб Шабић, повереник за заштиту информација од јавног значаја, упозорава да се партије понашају на рубу онога што би се могло рећи да је законито:

– Ако нешто није изричито противно одредби закона, то не мора да значи да заслужује квалификацију „у реду је“. Примера ради, ако уписује ваше личне податке без дозволе и прави некакву базу података на основу тога, то сасвим сигурно није у складу са законом. Много људи се, са разлогом или без разлога, прибојава. Ако вам дође на врата неко за кога процењујете да ће сутра доћи на власт, и нешто вас пита, јесте ли баш у ситуацији да их одбијете? То је на рубу, ако не закона, а онда политичке културе“, каже Шабић.

Он указује на још један проблем: „Често вам долазе и људи који у рукама имају комплетне спискове са одређеним подацима о вашој личности, за које са разлогом прептостављате да су их добили од неког органа власти у којој имају неког свог страначког колегу. Да ли треба да подсећам да је у овој земљи забрањено да се из јавних база података подаци користе у друге сврхе, осим за оне законом установљене”, упозорава Шабић додајући да је ова кампања тек почела а да су у претходној кампању „од врата до врата“ практиковале мање-више све странке.

 

(espresso)

Можда ти се свиди

Оставите коментар