Почетна » Керн: Убрзати приступни процес Србије

Керн: Убрзати приступни процес Србије

од admin
0 коментар

Кристијан Керн, у интервјуу Танјугу, поручује да је „Србија део Европе и природни партнер Европске уније“.

„Србија је водећа снага на Балкану и кључ ка целом региону. Зато њен улазак у европску породицу мора бити убрзан“, додао је Керн.

Тешко је, каже аустријски канцелар, говорити о роковима, јер се ЕУ тренутно суочава са иступањем Велике Британије, а посебно што исти људи који преговарају о иступању, уједно преговарају и о приступању.

Брегзит ће, каже, трошити пуно ресурса, што, нажалост, успорава приступни процес, али Аустрија има јасну позицију.

„У Бриселу смо недавно разговарали на ту тему и ја сам се изјаснио за убрзање приступног процеса. Имамо за то савезника у Јункеру, али и Федерики Могерини“, рекао је Керн.

„Они сви желе да се убрза приступање Србије и сигурно ће доћи до тога“, додао је Керн.

Аустријски канцелар похвалио је Србију за запажене реформе, које су дале одличне резултате.

„Ако погледате економски развој земље, Србија је на одличном путу. Важно питање су и добросуседски односи, а утисак који сам стекао јесте да се озбиљно ради на томе и да су већ постигнути успеси“, навео је Керн.

Упитан хоће ли признавање једнострано проглашене независности Косова бити услов за пријем Србије у ЕУ, одговара да ће о томе морати разумно да се дискутује.

„Тренутно имам утисак да се налазимо на мирнијем и добром путу. Уверен сам да ће личности које воде преговоре наћи решење“, нагласио је Керн.

Похвалио је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који је иницирао председник Србије Александар Вучић, рекавши да је то важан сигнал и да га не треба потценити.

„Важно је да се разговара, иако не може бити већ сутра конкретних резултата. Што више разговора је аустријски модел решавања проблема“, објаснио је Керн.

Најавио је да ће Аустрија и он лично и након предстојећих избора за аустријски парламент наставити да подржавају приступни процес Србије.

„То је у интересу Европе и Аустрије. Постоји теза да је Балкан запећак Европе. Ја не мислим тако. Србија је ‘дневни боравак’ Европе и њен саставни део. Морамо направити даље кораке ка том региону, јер је то важно за наш економски успех и напредак свих“, поручио је Керн.

„Српска дијаспора дају велики допринос аустријској привреди“

Керн је захвалио српској дијаспори на доприносу економском развоју његове земље и истиче да је, кад је реч о српској заједници, његова прва асоцијација да је реч о веома вредним људима, који дају велики допринос аустријској привреди.

Керн каже да добро познаје Србију, а за Београд да је леп град. Може се рећи, додаје, и да је по броју Срба, Беч други „српски“ град.

Керн је, нашалио се, захвалан српској заједници у Бечу и на доприносу добрим резултатима у спорту.

„Да није било српских миграната, наша фудбалска репрезентација не би ваљала. Драговић, Арнаутовић и Јунузовић су одлични фудбалери, а већина је играла за бечку ‘Аустрију’, клуб за који ја навијам“, навео је Керн.

Указао је да је учешће миграната у политици веома битно, како би заједнички радили на бољој будућности.

Истиче да је исправан утисак да су многи из српске заједнице изгубили поверење у СПО, а његов циљ је, додаје, да се побољша тај однос са Србима.

„Од када сам на власти био сам два пута у Београду, једном у посети, други пут на инаугурацији председника Србије Александра Вучића и председник Вучић је боравио у Аустрији. Тесно сарађујемо и у приступном процесу Србије и ја сам један од највећих подржавалаца тог пројекта. Међутим, у центру пажње су наравно људи који живе код нас. Желим да се побринем да свако добије шансу“, поручује аустријски канцелар.

Керн каже да је потребна заједничка борба против растуће нетрпељивости према странцима, јер то води у проблематичну ситуацију.

„То можемо учинити кроз економско јачање земље. Тако је настала идеја о повећању минималних примања, наша пореска политика, али и политика кирија. Желимо да уведемо горњу границу за кирије, јер не може бити да оне стално расту. То су проблеми који тиште многе Аустријанце, а тако и оне српског порекла“, наводи Керн.

СПО је, тврди, једина странка која може да гарантује реализацију тога. Подсећа да друге две аустријске странке, ОВП и ФПО, нису подржале закон о киријама и тако показали да нису на страни станара, већ власника зграда.

„Исто тако се ОВП и ФПО противе увођењу пореза на наследство за милионере. Ми смо једини заступници средњег слоја и грађана са ниским примањима“, истакао је Керн.

Нагласио је да сви грађани у Аустрији, без обзира на порекло, име које носе, у ком делу града или земље живели, треба да имају загарантован бољи живот.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар