Почетна » Кључни захтеви Европарламентараца: Србија да изручи Радоичића Косову, а за Владу санкције ако се утврди повезаност са Бањском

Кључни захтеви Европарламентараца: Србија да изручи Радоичића Косову, а за Владу санкције ако се утврди повезаност са Бањском

од Други Пишу
0 коментар

У Европском парламенту (ЕП) званично је усвојена Резолуција којом се осуђује оружани сукоб у Бањској, али и којим се Београд позива на сарадњу са Косовом. Тражи се изручење Милана Радоичића, али и санкције за Владу Србије уколико се утврди да је умешана у „терористички напад у Бањској“.

Посланици Европског парламента усвојили су Резолуцију о оружаном сукобу у Бањској, коју је иницирало пет посланичких група у ЕП.

На пленарном заседању посланици су изгласали да Предлог резолуције ступи на снагу, али до сада није познато колико је посланика ЕП гласало за овај предлог.

Шта пише у Резолуцији
ЕП тражи од Србије да оне који су одговорни за напад а који се налазе у Србији, приведе правди.

Ово се пре свега односи на Милана Радоичића потпредседника Српске листе, који је преузео одговорност за оружани напад.

Европосланици траже од Србије да Радоичића изручи Косову. Резолуцијом су између осталог предложене мере које би требало усвојити против Србије уколико не одговори на захтеве ЕУ.

Предлог је да се предузму мере против Владе Србије уколико истраге открију да је држава Србије била директно умешана у терористички напад на Бањској или насилне нападе који су се догодили на северу Косова у мају 2023.

Санкције су предвиђене и уколико „српске власти нису спремне да у потпуности сарађују“.

Позивају ЕК да усвоји циљане рестриктивне мере и наводе: „укључујући али не ограничавајући се на замрзавање имовине и забране путовања, против дестабилизирајућих актера на северу Косова и вођа великих мрежа организираног криминала“.

Даље предлажу и да ЕК следи пример САД и уведе санкције Милану Радоичићу.

Подсетимо, Нова је ексклузивно дошла до Нацрта заједничког предлога резолуције, који је и формално гласањем у парламенту постао званичан документ.

Резолуција има 29 тачака, а усвојена су и три амандмана која не мењају кључне закључке и захтеве.

Поред поменутих одредби, најоштрије се осуђује „терористички напад“ на косовске полицијске службенике од стране „српске наоружане банде усред највеће операције шверца оружја“ у Бањској на северу Косова, која се догодила 24. септембра 2023. године, а резултирала је убиством једног (Африма Буњаку) и повредом два косовска полицајца.

Позивају се све чланице ЕУ које то нису већ учиниле, да такође осуде овај напад. Такође, изражава се дубоко жаљење због жртава и саучешће породици и колегама Африма Буњакуа. Похваљује се сарадња Косовске полиције са међународним партнерима ЕУЛЕКС-ом и КФОР-ом у одговору на напад.

„Све стране се позивају на смиривање ситуације на северу Косова и избегавање било какве реторике или акција које би довеле до даљег повећања тензија. Позива се и на утврђивање свих чињеница о нападу и пажљиво праћење истраге косовских власти. Позива се ЕУ да подржи истрагу косовских власти, укључујући подршку од стране ЕУЛЕX-а. Починиоци одговорни за ове нападе дужни су да одговарају и да се суоче са правдом“, пише у тексте Резолуције и додаје:

„Позивају се косовске власти да открију све доказе у вези са инцидентом и да међународне институције на Косову, укључујући ЕУЛЕX, оцене те доказе. Очекује се да Србија у потпуности сарађује са истрагом и приведе правди оне који су одговорни за напад и тренутно бораве у Србији, у складу са законом, укључујући њихово изручење Косову“, наводи се даље у Резолуцији.

Истиче се да ова операција шверца оружја указује на озбиљну војну акумулацију и представља озбиљно ескалирање, што иде против поновљених позива ЕУ за деескалацијом на северу Косова.

Позива се Србија да се суздржи од даље ескалације која угрожава уставни поредак Републике Косова и спречава било какав шверц оружја преко границе.

Такође се позивају косовске власти да удвоструче своје напоре како би спречиле шверц оружја у земљу, који се одвија путем возила хитне помоћи и црквених објеката Српске православне цркве на северу Косова. Такође се позивају косовске власти да у том смислу раде на отвореној трговини свим цивилним добрима и услугама.

Виола фон Крамон: Понестало нам је стрпљења после Бањске
Известитељка за Косово у Европском парламенту (ЕП) Виола фон Крамон изјавила је данас да је стрпљење чланица Европске уније према Србији „постепено нестало“ и да су могуће рестриктивне мере усмерене на руководство, а не на грађане уколико не буде сарађивало у истрази о дешавањима у Бањској.

Поновила је да ЕУ не жели да кажњава грађане Србије, да се треба правити разлика и да су мере изричито против руководства.

„А то значи у случају да ако не буде сарадње, истрага не буде транспарентна и да они за које мислимо да треба не буду процесуирани. То може да буде да нема више састанака са високим функционерима, укинута средства за инфраструктуру или може да има ефекат на преговоре у вези са приступањем ЕУ“, рекла је.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Данило Савић   НОва

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар