Почетна » КЊИЖЕВНИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ УЗВРАЋА: Данас у Србији живи више Црногораца него у Црној Гори!

КЊИЖЕВНИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ УЗВРАЋА: Данас у Србији живи више Црногораца него у Црној Гори!

од admin
0 коментар

Члан САНУ, књижевник, Матија Бећковић, коме су црногорске власти забраниле улазак у Црну Гору, изјавио је да данас у Србији живи више Црногораца него у Црној Гори и додао да још није чуо да је неко из Србије отишао да живи у Црну Гору, а да неко из ње није желео да оде код, како је рекао, „тог окупатора“.

Бећковић је у интервјуу за бањалучку Алтернативну тв рекао да се данас нико не бави тиме што се измишља црногорска нација, оценивши да су те измишљотине у служби нечег много важнијег и дубљег што се, можда, иза брда ваља.

„Ово је претходница нечега што прети свету и што би требало да забрине сваког одговорног човека. Како нико на то ко би требало, не устаје, онда се јавља та помисао да има разлога за бригу. Само је питање да се и ми не придружимо и да не буде по оној пословици, `где су сви ћорави и ти затвори једно око`, него да не одустанемо од подршке“, рекао је Бећковић.

Срби се данас боре дипломатским средствима, казао Бећковић и додао да ће у томе бити једна врло важна епоха „ћерања“. Он је навео да снага Срба не би требало да буде у њиховом броју, већ искључиво у истини, изразивши наду да ће млади нараштаји смоћи снаге да се за њу изборе.

Подсетио је да су на простору бивше Југославије настале етнички чисте републике, а да су Срби и Србија оптужени за ксенофобију и нетрпељивост сваке врсте.

„Србија је једина мултиетнична и не постоји у њој неки народ и човек који страда због тога што је неке друге нације. Чак постоји нека врста болећивости према њима. Када би сад неки Албанац прошао Теразијама не би га нико пипнуо, а ако би то и учинио многи би устали да га бране“, навео је Бећковић.

Он је додао да је Србија прикована на срамни стуб и да је циљ да се заборави сва њена историја, жртва, демократска традиција, а да је истина да је свако ко је хтео да склони главу, бежао у њу.

Када је реч о Косову и Метохији, Бећковић сматра да је, како каже, Србија без Космета „пресечена трупина без својих удова, која личи на богаља“.

„Журба да се нешто у вези Космета смути овог викенда па да је то готово до идуће неђеље, провидна је. Подсетићу на речи патријарха који је рекао да ко издржи до краја, тај ће се спасити“, напоменуо је Бећковић.

Говорећи о резултатима недавних избора у БиХ, Бећковић је рекао да је то био велики пораз оних су били против изабраног српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јер је, како каже, било много оних који су се мешали у изборе.

„Било је много различитих руку умешано у ту причу и зато сам уверен да је његова победа њихов велики пораз“, рекао је Бећковић. Оценио је да је са Додиком занимљиво, јер не оставља дилему о томе шта хоће и мисли.

„С Додиком сте начисто шта он мисли и шта хоће, тако да он не личи на овдашње политичаре. Људи су се управо тога зажелели, па мисле `ако он то сме да каже, можда ћу смети и ја`“, рекао је Бећковић.

Курир.рс/Тањуг/АлтернативнаТВ

Можда ти се свиди

Оставите коментар