Почетна » Ко ће бити нови премијер: Почела нова игра око функције Ане Брнабић

Ко ће бити нови премијер: Почела нова игра око функције Ане Брнабић

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић је рекао да би 31. маја требало да почне његов други председнички мандат и да се надао да ће заклетву положити пред новим скупштинским сазивом. „Можда буде и пред старим. Мој мандат мора да буде проглашен до 31. маја“, рекао је он.

Како истиче, не размишља о саставу Владе и о мандатару. „Размишљамо о троје, четворо људи… Много ми је важније да то буду људи који ће да се боре за интерес земље, а не да се води сопственим интересима“, напоменуо је шеф напредњака, који се потом подвукао да је сигурна већина СНС и СПС, али да она може да буде и већа. „Мислим да може да буде ту и веће већине, то је сад питање времена“, закључио је Вучић.

Тиме је почео нови круг Вучићеве игре и политичког нагађања да ли ће Ана Брнабић остати и у трећем мандату (први од 2017, други од 2020) на челу Владе Србије.

Према досадашњем искуству, увек се у „трци“ за премијерски кабинет у Немањиној 11 појављује више имена и то истих, напредњака у које Вучић има највише поверења.

Редовно се у тим нагађањима појављује име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који је одмах након избора изашао са изјавом да му не изгледа вероватно да ће Ивица Дачић, лидер социјалиста бити премијер, иако је водио кампању баш под тим слоганом.

„Можда су своје бираче успели да убеде у предизборни слоган ‘Дачић премијер’, али мене сигурно нису“, рекао је Вучевић, који је потом у телевизијским гостовањима одбацио наводе и да је СНС лошије прошла на изборима 3. априла у Новом Саду.

Од имена која се појављују поред Вучевићевог су и одлазећи министар пољопривреде Бранислав Недимовић, као и министар финансија Синиша Мали, министарка енергетике Зорана Михајловић, али и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

За Весића се тврди да је много вероватније да ће се преселити на министарску функцију него на премијерску, због личне непопуларности у делу јавности, о чему сведочи и то што је СНС најлошије прошла на изборима у Београду.

Ипак, одмах после избора 3. априла Весић је у својству заменика шефа изборног штаба СНС говорио о прављењу будуће владе.

Он је тада рекао да очекује да мандатар за састав нове владе Србије буде представник СНС јер је изборна листа коју предводе, добила, како је навео, три пута више гласова од следеће коалиције која је прва иза њихове.

„Председник (Александар Вучић) ће прво обавити консултације, а потом ће дати мандат за формирање владе. Паралелно с тим Вучић ће као председник странке разговарати с нашим партнерима, како са наше листе, тако и са онима са којима будемо желели да правимо владу“, казао је Весић.

Подсетио је да ће коначну одлуку имати Главни одбор СНС и Председништво странке, који увек формирају „јаку и стабилну владу која је одраз широке воље грађана“.

У делу политичке сцене не искључују се ни могућа изненађена због рата у Украјини и отклона од Русије, који може да доведе до нових кадрова у Влади. Не искључује се могућност ни да у редове или на страну СНС-а отворено пређе нека опозициона групација као што је то учинио Александар Шапић, председник општине Нови Београд, после избора 2020. Или као што је као појединац учинила Гордана Чомић, која је постала министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, иако проевропска листа на којој се кандидовала 2020. није прешла цензус.

П. Д.   данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар