Почетна » Ко ће наследити Вучића на челу СНС: Два имена у оптицају

Ко ће наследити Вучића на челу СНС: Два имена у оптицају

од Други Пишу
0 коментар

Уколико се деси да председник Србије Александар Вучић испуни обећање и повуче се са чела Српске напредне странке након формирања нове владе, велико је питање ко ће га на том месту наследити. Како сазнаје Нова.рс за сад су два имена најближа овом избору – премијерка Ана Брнабић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Ко год то био, оцењује политиколог Цвијетин Миливојевић, сасвим сигурно неће допринети расту рејтинга странке, већ ће је водити у катастрофалан пад.

Према Уставу и законима ове земље председник државе не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност, дакле не би требало да буде ни председник странке. Вучићев претходник на челу државе Томислав Николић, управо је зато својевремено поднео оставку на место председника СНС.

И Александар Вучић је овакав потез много пута најављивао.

Још само да…
Датуме је заказивао, па увек изнова померао, правдајући то кризним ситуацијама у којима се држава у том тренутку налази.

Последњи пут о напуштању кормила СНС говорио је у марту, када је рекао да ће после априлских избора учествовати у избору владе и да ће се затим повући са чела странке.

„Десет година на челу странке је дуг период, то је период у којем Српска напредна странка нигде није изгубила, то је невероватно, и време је да се неко други томе посвети“, рекао је Вучић за лист Политика.

Формално, Вучићу је мандат председника странке истекао пре две године, јер је на ову позицију последњи пут изабран 28. маја 2016. године. С обзиром на то да статут СНС-а предвиђа да мандат председника траје четири године, а да функција престаје истеком мандата, то би значило да Вучић формално није више председник СНС.

На Скупштини странке у новембру прошле године напредњаци су једногласно на свим нивоима, од месних до општинских одбора, одлучили да председник Александар Вучић буде једини кандидат за председника странке. Он је то одбио.

Премијерка и председница Градског однбора СНС Ана Брнабић тад је рекла:

„Александар Вучић наставиће да води СНС до ових избора, а онда ћемо изабрати и председника странке, као и заменика председника“.

То је 31. марта потврдио и сам Вучић.

Двојац у трци

Дакле, након формирања нове Владе Србије може се очекивати да Вучић поднесе оставку на место председника СНС.

У том случају владајућа странка мораће да изабере ново руководство.

Како сазнајемо, у странци и даље постоји нада да ће Вучић од ове одлуке одустати, међутим, уколико се то не деси и заиста поднесе оставку, треба му наћи замену. У овом тренутку најбоље се котирају премијерка Ана Брнабић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Novi Sad, 15. februara 2021 – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic i gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic. Radni i praznicni rucak sa Anom i Milosem u Cardi na Dunavu, kraj Novog Sada. Veliki planovi za dalji razvoj Novog Sada, ali i mnogo vaznih ulaganja u putnu infrastrukturu u narednom periodu. Jedna od najvaznijih investicija bice izgradnja brze saobracajnice Novi Sad – Backa Palanka. Srecan praznik! TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ mn

“Они важе за људе у које Вучић има највише поверења ми преко којих би и даље могао, додуше из сенке, да управља странком”, каже наш саговорник.

Суноврат рејтинга

Политиколог Цвијетин Миливојевић каже да је према његовој евиденцији Вучић до сада 19 пута најављивао повлачење са врха СНС. И свако такво обећање прекршио…

Цвијетин Миливојевић Фото:Иван Динић/Нова С

“Бројим да је до сада укупно 19 пута јавно орочавао свој останак на челу СНС. Последњи пут је рекао да ће се повући након формирања нове Владе. Сем њега, наравно, мислим да нико у овој странци не верује у то и навијају да Вучић настави да крши Устав и истовремено обавља функцију председника државе и политичке странке од 750.000 чланова. То видите кад се неко усуди да спомене да Вучић крши Устав, јер га одмах прогласе за непријатеља државе. Зато је јасно да је из угла те странке Вучић незамењив”, каже Миливојевић за Нова.рс.

Што се тиче Брнабић и Вучевића као могућих наследника Миливојевић каже:

“Брнабић није ни в.д. председника Градског одбора СНС, она је ту уочи избора постављена као какав принудни управник и можда то јесте био Вучићев тест који је требало да покаже да ли би могла да обнаша и највишу функцију у странци. Вучевић је у сваком случају приватно много ближи Вучићу и делује као неко ко би могао да се нађе на челу странке. Међутим, ни она ни он нису неко ко ће сачувати рејтинг странке. Штавише. Овакве промене би из корена мењале рејтинг и дошло би до катастрофалног пада. То не морам ја да кажем, то се види из резултата избора, где је на парламентарним и градским изборима СНС прошао много лошије и освојио и до 15 одсто мање гласова неголи Вучић на председничким. Јасно је да су победе СНС последица огромног рејтинга Александра Вучића лично. Ако он више не буде буде носилац листе чак и на локалним изборима, питање је какав би резултат СНС освојила”, закључује Миливојевић.

Јелена Јеловац  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар