Почетна » Ко је Аца Рошави који је предводио активисте и симпатизере СНС на митингу у Арени?

Ко је Аца Рошави који је предводио активисте и симпатизере СНС на митингу у Арени?

од Други Пишу
0 коментар

„Тај младић је навијач Партизана. Они су те вечери били на две стране. Мој син је навијао за Звезду. Гледали су у кафићу утакмицу. Ништа нису урадили. Тај младић никада није гоњен ни за какву дрогу ни за било шта. Никада. Ни данас. Никада. Гоњен је за туче, два пута, никада правоснажно осуђиван“, речи су председника Србије Александра Вучића којима је покушао да одбрани друштво свог сина Данила средином 2020. године.

Александар Видојевић, познатији под надимком Аца Рошави, управо је био „тај младић“ који је „гоњен за туче, два пута“, а који је у више наврата виђен у друштву, мада боље речено пратњи, председниковог сина.

Ипак, његова задужења нису се завршавала само на провођењу времена са Данилом Вучићем.

Протекле суботе предводио је активисте и симпатизере Српске напредне странке који су присуствовали конвенцији у београдској Штарк Арени.

Оштро око фоторепортера забележило га је и у друштву генералног секретара Владе Србије Новака Недића, који је и сам познат по упитним везама са особама из криминалног миљеа.

Када је реч о Видојевићу, јавност је имала у више наврата прилику да чује да се ради о човеку који је привођен неколико пута због насилничког понашања и ношења оружја, а Беливук га је у свом сведочењу спомињао као посредника у комуникацији са председником Србије Александром Вучићем.

Он је испричао да се са Видојевићем први пут састао након што је изашао из притвора, у ком је био због убиства каратисте Властимира Милошевића – „убиства на шинама“.

Како је тврдио Беливук тада, Видојевић му је рекао да га је послао „шеф“, за кога се касније прецизно изразио и открио да је реч о председнику Србије Александру Вучићу, те да му је наложио да треба да направи навијачку групу на Партизановом југу, да би се наводно успоставила власт на трибинама.

,,Ви знате да су навијачи покретачка снага ове земље“, рекао је тада Беливук.

Беливук је рекао да је тада, наводно, био у контакту са председником Извршног одбора СНС Дарком Глишићем, те да му је управо он рекао да ће са њима на вези бити Видојевић и да је он човек од поверења.

Међутим, иако су се са Видојевићем виђали, у једном тренутку посумњали су да он не преноси „шефу“ онако како му је речено, већ да поједине „заслуге“ приписује себи, истакао је Беливук.

Занимљиво је да митинг СНС-а није једини њихов посао који су заједно, наводно, обављали за владајућу странку.

Беливук је раније рекао и да је са Видојевићем сарађивао и на обезбеђивању инаугурације председника Александар Вучића 2017. године током које је нападнуто више новинара, медијских радника и активиста.

Аца Рошави добро познат полицији

Према појединим наводима, у полицији га знају као члана кавачког клана, а познате су и његове везе са убијеним вођом навијача Александром Станковићем – Салетом Мутавим.

У октобру 2018. Видојевић је наводно демолирао клуб „Комитет“ у београдској Бетон хали, али и пребио неколико гостију и радника клуба, због чега је завршио и на суду.

Суђење је одлагано више пута, а 11 оптужених је на све могуће начине покушавало да одуговлачи поступак, те да га доведу у стање апсолуитне застарелости.

Поред чињенице да је било више сведока и оштећених, дешавања су забележиле и камере. На снимцима, које је јавност имала прилике да види, могло се уочити како се спорна група окупља у близини Бетон хале, а затим одлази у локал.

Тада су медији писали да се радило о члановима навијачке групе „Принципи“, чије су вође биле Вељко Беливук и Марко Миљковић, а окупљене је предводио управо Аца Рошави, већ тада познат полицији као особа блиска сада првооптуженом и другооптуженом у предмету пред Специјалним судом.

Занимљиво је да су се међу оптуженима за демолирање „Комитета“ нашли и Борис Карапанџић, један од оптужених у предмету против Вељка Беливука, али и Милош Хркман, један од недавно ухапшене браће, а чији је разговор са једним од оптужених пуштен на суђењу Беливуковој групи.

Нити је то било једино демолирање локала, нити је група служила само за подмиривање потреба владајуће партије. Још 2013. године дошло је до инцидента када је уништен кафић „Холивуд“ на Карабурми, који је био у власништву једног од вођа Партизанове навијачке групе „Алкатраз“ Александра Вавића.

У везу са овим случајем доводи се име Александра Видојевића.

Маскирана и наоружана група упала је у кафић, ломила и малтретирала супругу Александра Вавића, а након што је полиција добила дојаву шта се догађа, волшебно су нестали.

Фирма за обезбеђивање без дозволе за рад

Како је КРИК писао, Видојевић је у мају 2018. године постао власник фирме „ДБС-Сецуритy“, а у октобру и њен директор.

Министарство унутрашњих послова није издало дозволу фирми Александра Видојевића да обавља послове обезбеђења, сазнао је 2019. године КРИК.

Битна информација је и да су се у том тренутку против њега водила три поступка – за разбојништво, насилничко понашање и недозвољено држање оружја.

Фирма је регистрована искључиво за послове обезбеђења, међутим, по закону те послове може да обавља само уз лиценцу, односно дозволу МУП-а.

Да би добила дозволу, фирма мора да испуњава услове прописане законом – између осталог да се против директора и запослених не води кривични поступак.

Према одговору који је КРИК тада добио од МУП-а, његова фирма није поседовала ову дозволу, а чак је наведено и да није поднела захтев за издавање лиценце.

Ипак, ни тада није било познато да ли фирма уопште послује, будући да на адреси на којој је регистрована није било видљивих ознака да се ту налазе канцеларије предузећа, а рачуни су били у блокади још од претходне године.

Како су писали из КРИК-а, фирма је 2017. године имала приход од око 60.000 евра и шесторо запослених, а њена тадашња власница била је девојка Видојевићевог бившег шефа – Александра Станковића.

Дружења са Данилом Вучићем

Иако је, бар према тврдњама Беливука и медија, појединих институција, Видојевић врло активан последњих десет година, јавност је са његовим ликом упозната најпре због фотографија са сином председника Србије Данилом Вучићем.

И било је прилика да се њихови сусрети забележе.

Заједно су навијали на Светском првенству у фудбалу, у руском граду Самара, током утакмице на којој је Србија играла против Костарике.

Такође, виђени су у истом друштву и током облежавања Дана Републике Српске 2020. године, али и током провода у ноћном клубу.

Ипак, најупечатљивије је остало њихово дружење током гледања утакмице 2017. године када су нападнуте новинарке КРИК-а јер су њихов скуп у једном кафићу на Цветном тргу успеле да овековече фотографијом.

КРИК је том приликом објавио да је Видојевић члан Скупштине Фудбалског клуба Партизан као представник навијача.

Управо је ту фотографију коментарисао Вучић, наводећи да Видојевић није осуђиван.

„Реч је о навијачима, никакви чланови кавачког клана нису. Све су измишљали и лагали“, тврдио је Вучић.

И док појединци годинама успевају да избегну правду, тако што се кривичне пријаве против њих по правилу одбацују, изричу им се мале казне и ослобађајуће пресуде, данас Видојевић, по свој прилици, игра нову улогу – координатора напредњака на страначким скуповима.

Foto: Nova.rs

Нина Чолић  Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар