Почетна » Ко је „оригинални фалсификатор“ потписа грађана: Тужилаштво формирало предмет

Ко је „оригинални фалсификатор“ потписа грађана: Тужилаштво формирало предмет

од Други Пишу
0 коментар

Данима слушамо о фалсификованим потписима на изборним листама… О њима су чак сведочили и људи чији подаци су злоупотребљени. То је данас активирало и тужилаштво – за Н1 су потврдили да су формирали предмет. Из Црте упозоравају да је оваквих неправилносту било и раније али да никада није било епилога. Једна од листа на којима су пронађени фалсификовани потписи, „Србија на Западу“, тврди да је то покушај њихове дисквалификације иза којег стоји или власт или део, како кажу, најдоминантније опозиције.

Фалсификат се не доводи у питање, већ се поставља питање ко стоји иза оригинала фалсификата. Они који хоће Србију на Западу објашњавају случај потписа новинарке Јелене Зорић која није дала подршку њиховој листи, а тако је уписана. Проверили су, кажу, све оверене потписе који су стигли на њихову адресу.

„Сви људи који су нам дали подршку се уписују на тај образац, Јелене Зорић није било на том списку, што значи да никада није прошла ту процедуру, а нашла се у кутији као пратећи документ. То нас наводи да је неко накнадно убацио тај листић и ми желимо и због нас и због Јелене Зорић да полиција и тужилаштво то испитају“, каже Зоран Вулетић са листе „Србија на Западу“.

И испитаће. Прво тужилаштво обавештава јавност да је реаговало на основу пријаве коју је поднела ГИК против М.Г, запослене у општини Савски венац и више Н.Н. лица.

„Прво основно јавно тужилаштво формирало је, по службеној дужности, предмет о евентуалним злоупотребама личних података приликом састављања изборних листи“, саопштило је то тужилаштво.

Спорни потписи до сада откривени су на чак седам изборних листа, а међу лажираним су и подаци и потписи неких јавних личности. У Црти кажу да је таквих случајева било и у претходним изборним процесима и да епилога никада није било.

„Мислим да је сада веома важна разлика та што постоје људи који су скупили довољно храбрости да поднесу кривичне пријаве и да кажу ‘да, мој потпис је злоупотребљен’. Одговорни за то могу бити или неко непознато лице које је злоупотребило лични податак, али пре свега може да буде одговоран општински оверитељ“, каже Павле Димитријевић из Црте.

Хоће ли и овога пута фантомски потписи на листама остати замаскирани или ће таква предизборна игра престати да буде игра?

Foto printskrin

Ненад Нешић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар