Почетна » Ко је сигуран, ко је у игри, а ко отпада из тима Ане Брнабић: Почело формирање нове владе

Ко је сигуран, ко је у игри, а ко отпада из тима Ане Брнабић: Почело формирање нове владе

од Други Пишу
0 коментар

У Скупштини Србије данас почиње седница на којој ће се расправљати о изменама Закона о министарствима, што је заправо и увод у формирање нове извршне власти. Судећи по том документу, будућа влада имаће укупно 25 министарстава, од којих је пет нових.

Владајућа коалиција предвођена СНС коначно је кренула у поступак формирања нове владе и то само 13 дана пре истека законског рока. У скупштинску процедуру по хитном поступку јуче је ушао Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима, у којима су побројани сви ресори од којих ће бити састављен трећи по реду кабинет Ане Брнабић.

Нова влада имаће пет нових министарстава, од којих је већина настала раздвајањем постојећих и стварањем нових ресора.

То је случај са Министарством трговине, телекомуникација и туризма. Од тог министарства настаће три – имаћемо ресор унутрашње и спољне трговине, телекомуникације ће бити припојене информисању, а биће формиран и ресор туризма и омладине, која ће убудуће бити одвојена од спорта.

Из Министарства просвете биће издвојена и наука, па ћемо добити Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

Потпуно нови ресор је Министарство за јавна улагања, а још се не зна да ли то значи да ће бити укинута Канцеларија за управљање јавним улагањима, на чијем је челу годинама Марко Благојевић, некадашњи директор Цесида.

Од којих ће ресора бити састављена нова влада у претходном периоду само се спекулисало, као и о кадровским решењима за министарства. Врх СНС и СПС све време чува у тајности списак будућих министара или бар оних за које се извесно зна на којим позицијама ће да буду.

Једино што је јавно потврђено је да ће Ана Брнабић бити премијерка и то из процедуралних разлога. Александар Вучић потврдио је да ће Синиша Мали остати у Влади и претпоставља се да ће и у наредном периоду бити на челу Министарства финансија.

Извесно је да ће део нове извршне власти бити Милош Вучевић, а судећи по незваничним информацијама он је најближи месту министра одбране.

У Владу се сигурно враћа и Ивица Дачић, али није објављено који ће ресор преузети. Према незваничним информацијама, он ће вероватно бити нови министар полиције, а спекулисало се да би могао да преузме ресор спољних послова или одбране.

Према информацијама “Нове”, извесно је да ће министар туризма и омладине бити Хусеин Мемић, члан СДПС Расима Љајића, а учешће ниједног од преосталих актуелних министара у новој влади није потврђено.

Како се спекулише, министра пољопривреде Бранислава Недимовића, који је био и потпредседник одлазаће владе, у Влади би могао да замени познати социјалиста Зоран Анђелковић, а у истом контексту помињан је и Игор Брауновић, директор ЈП Србијашуме.

Према незваничним информацијама, Јадранка Јоксимовић бори се да остане на челу Министарства за европске интеграције, а медији су објављивали да је кандидат за ту позицију и Милан Антонијевић. Он јавно није одбацио могућност да буде део нове владе.

Спекулисало се и да из Немањине 11 одлази министар здравља Златибор Лончар, а за његовог наследника помињано је неколико имена – докторка Даница Грујичић, која је предводила листу СНС на парламентарним изборима, Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса, Владимир Ђукић, директор КБЦ Драгиша Мишовић, и Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

Не зна се да ли ће место министра спорта задржати Вања Удовичић, а прича се да је главни кандидат за тај ресор Ратко Николић, некадашњи рукометаш.

Beograd 25. februar 2022. Beogradsko naselje Borca pocetak izgradnje kanalizacione mreze, kanalizacija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Велике су шансе да део нове владе буде Горан Весић, али се не зна да ли ће бити министар или ће имати неку другу функцију у влади. До сада је помињан у контексту новог министра грађевинарства.

Могући повратници

Спекулише се да је један од кандидата за министра спољних послова Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД-у. Његова жеља је наводно да се врати у Београд и добије функцију у Влади. То међутим нико није потврдио.

Такође, прича се да је кандидат за министра просвете Младен Шарчевић, који је и сада саветник у Влади, али је он кратко за “Нову” рекао да позив није добио.

Наташа Латковић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар