Почетна » Ко плаћа и од ког новца? Шта показује случај средњошколаца и сигурних гласова

Ко плаћа и од ког новца? Шта показује случај средњошколаца и сигурних гласова

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Тврдње новосадских средњошколаца да им је обећано од 40 до 60 евра по сигурном гласу за Српску напредну странку указују на забрињавајућу слику друштва тешко нагриженог политичком корупцијом и неповерењем грађана у институције које би морале да штите законе, оцењује у разговору за портал Н1 Павле Димитријевић из Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА).

Саговорник портала Н1 наводи да истраживање те организације показује да се притисци на бираче дешавају готово свакодневно, а не само уочи избора.

„Такве активности странака законски су проблематичне пре свега са становишта финансирања странака (ко плаћа овакве активности и од ког новца), али под одређеним околностима могу представљати и кривично дело примања и давања мита уколико се новац даје или прослеђује у замену за глас на изборима“, упозорава Димитријевић.

Према његовим речима, ЦРТА је као Посматрачка мисија током избора 2022. године забележила да је свака десета активност странака имала обележја клијентелизма тј. да су странке организовањем хуманитарних акција, које по закону странке не смеју да спроводе, настојале да придобију подршку бирача, што се може сматрати индиректном куповином гласова.

„У питању су политички притисци на грађане, али су често замаскирани лажном бригом за економске и социјалне потребе грађана, те су представљени као хуманитарни рад странака. Наводне услуге и поклони за грађане углавном су финансирани на нетранспарентан начин, а све у циљу стицања политичке предности на нелегитиман и нелегалан начин. ЦРТА је, само у у последњих неколико месеци, поднела Агенцији за спречавање корупције пет пријава због због сличних акција“, истиче директор за правне послове у организацији ЦРТА.

Како каже, забрињава чињеница да немамо институционални одговор на ове појаве.

„Досад немамо ниједну судску пресуду која се односи на незаконите активности попут ових: хуманитарне активности и куповина гласова. Некажњивост додатно даје подстрек онима који на овај начин желе да добију предност у политичкој утакмици, али и урушава минимум преосталог поверења грађана у систем“, закључује Димитријевић.

Подсетимо, средњошколац из Новог Сада М. Д. открио је у разговору за портал Н1 да му је обећано 40 евра по гласу за Српску напредну странку, додајући да то није „ништа ново“, да је тога „било и претходних година“, као и „да се то нажалост опет дешава“.

„Већ месец дана у џепу ми стоје три папира од по 20 гласова. Мени је обећано 40 евра по гласу, јер сам папир добио од друга, а њему је обећано 60 евра. Нисам хтео ништа да скупљам, немам времена и не желим да се бавим таквим стварима, мада су новци добри, али сматрам да о није у реду“, истакао је М. Д, који је желео да остане анониман.

Foto N1

Никола Којић    Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар