Почетна » КО ТО КАЖЕ КО ТО ЛАЖЕ ДА ВОЈСКУ СЛУЖИО НИЈЕ Вулин у епизоди „Јеси ли то војник, јесам уствари нисам (ВИДЕО)

КО ТО КАЖЕ КО ТО ЛАЖЕ ДА ВОЈСКУ СЛУЖИО НИЈЕ Вулин у епизоди „Јеси ли то војник, јесам уствари нисам (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Министар Вулин је у понедељак посетио Други центар за обуку у Ваљеву, где је присуствовао завршној фази основне обуке војника на добровољном служењу војног рока.

Он је у обраћању јунској генерацији добровољаца рекао да је ослобођен војске због велике диоптрије и да му је то било велико разочарење, с обзиром да је имао снажну жељу да и он служи својој земљи с оружјем.

 

У току дана, међутим, појавио се снимак документарне емисије РТС-а под називом „Бомбардовање Србије – како се водио рат“ у којој је Вулин, говорећи о својим активностима као функционера Југословенске левице за време НАТО агресије 1999, изјавио да се на почетку бомбардовања пријавио као добровољац али да су га одбили јер је било доста људи његове специјалности.

„Када је почело бомбардовање, ја сам се пријавио у добровољце, отишао у Бубањ Поток, провео тамо неко време али једноставно нас је било превише. Поготову мог ВЕС-а (војно-евиденционе специјалности), тражили су противавионце, а не пешадију…“, рекао је Вулин у 22. минуту емисије РТС-а и тако наговестио да је за време служења војног рока био у пешадији.

 

ВЕС, односно војно-евиденциона специјалност означава за коју је специјалност обучен војник за време служења војног рока. Реч је о петоцифреној бројци, на основу које се одређује конкретна специјалност сваког војника унутар одређеног рода. Конкретно, ВЕС-ови војника рода пешадије крећу се у распону од 11101 за војника стрелца, до 11121 за послужиоца на минобацачу.

ВЕС се, по завршетку обуке, уписује у војну књижицу. Заједно са ратним распоредом представља војну тајну и војницима се усмено саопштава да ван војске не говоре о томе за који су ВЕС оспособљени. У току ратних дејстава процедура предвиђа да се, у случају опасности од заробљавања, униште они делови војне књижице из којих је могуће сазнати ВЕС и ратни распоред.

Дакле, стари Александар Вулин тврди да је служио војску у пешадији, а нови кука и тужи да војску није служио јер је одбијен због лошег вида. Неко овде очлигледно лаже, да ли стари Вулин, бивша перјаница ЈУЛ-а и десна рука Мире Марковић, или овај данашњи, министар војни. Сигурно је само да се није један од два Вулина нису отарасили неких ружних навика.

Истина се вероватно крије у Вулиновом здравственом картону у војној евиденцији, који је немогуће добити упркос Закону о доступности информација од јавног значаја.

 

Жиг Инфо/Курир/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар