Почетна » Коалиција за слободу медија: Додик да схвати да је слобода медија мера слободе друштва

Коалиција за слободу медија: Додик да схвати да је слобода медија мера слободе друштва

од Други Пишу
0 коментар

Коалиција за слободу медија најоштрије осуђује претње које је добио програмски директор Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић од председника Републике Српске Милорада Додика. По већ виђеној и опробаној матрици Грухоњићу су након Додикових квалификација почеле стизати претње преко друштвених мрежа.

Милорад Додик је оптужио Грухоњића да “мрзи Србе и да је то доказ најгорег шовинизма који је у функцији рушења демократских и грађанских вредности”.

Повод за нападе на Грухоњића било је његово гостовање на Телевизији Н1, где је говорио, између осталог, и о пресуђеним случајевима у Сребреници.

Убрзо по гостовању, програмском директору НДНВ-а су путем друштвених мрежа почеле стизати претње, а Додикове оптужбе искоришћене су и за напад на ТВ Н1 тако што се тражила забрана њеног рада на територији РС.

Коалиција указује Додику, али и свим другим политичарима и представницима власти, да слобода говора, поготово када је реч о изношењу истина, игра кључну улогу у одржавању и јачању демократског друштва.

Коалиција за слободу медија сматра да је овакво поновно таргетирање Грухоњића опасно јер изречено долази од стране јавног функционера, и да је у питању модел понашања према новинарима који се показао као веома ефикасно средство притиска и поруке другима да крену у претње и нападе.

Оваква атмосфера и негативан однос према новинарима и медијима има за циљ да пре свега остави утисак на грађане, који након тога, најчешће на друштвеним мрежама, вређају и узнемиравају новинаре, упућују претње и додатно распирују мржњу.

Додик, али и остали политичари који су се последњих дана истицали говором мржње, морају схватити значај слободе говора јер у супротном идемо у смеру који шаље поруку шта вас чека уколико кажете оно што мислите, и води ка урушавању основних вредности у друштву. Слобода медија је заправо мера слободе друштва.

Можда ти се свиди

Оставите коментар