Почетна » Комесарка: Због миграната Србији прети обустава безвизног режима

Комесарка: Због миграната Србији прети обустава безвизног режима

од Други Пишу
0 коментар

Визна политика Београда је била на мети оштрих критика на састанку министара унутрашњих послова Европске није (ЕУ), а европска комесарка Илва Јохансон је изјавила да у случају неусклађивања са Унијом није искључена суспензија безвизног режима за држављане Србије.

ЕУ оптужује Београд да доприноси наглом порасту долазака миграната у ЕУ преко Западног Балкана.

„Надам се да ц́е Србија и друге партнерске земље Западног Балкана сарађивати са нама и ускладити своју визну политику са ЕУ“, рекла је европска комесарка за унутрашње послове и миграције Илва Јохансон.

Држављани Србије имају безвизни режим за путовање у ЕУ, али ЕУ инсистира да се ове земље ускладе са европском визном политиком. У супротном, ЕУ би могла да одлучи да суспендује ову шему изузец́а од виза за држављане Србије.

„Наравно да то није нешто што могу да искључим“, рекла је Јохансон.

Са западнобалканске руте током девет месеци забележено је више од 106.000 нерегуларних улазака у ЕУ, што је повец́ање од 170 одсто у односу на исти период прошле године, подаци су агенције Фронтекс.

Руту су користили углавном сиријски, авганистански и турски мигранти. Али Комисија бележи повец́ање долазака и са Кубе, из Индије, Бурундија, Туниса.

„Многи од њих морају бити врац́ени у своје земље порекла, али такође морамо да осигурамо да ови токови буду заустављени“, рекла је европска комесарка за унутрашње послове.

Аустрија и Белгија се посебно жале да морају да се носе са невиђеним бројем долазака тражилаца азила од кризе 2015-2016.

Комисија ово повец́ање делимично објашњава чињеницом да земље Западног Балкана – Албанија, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, имају визну политику која није усклађена са политиком ЕУ. Те државе изузимају држављане трец́их земаља из визног режима и они онда могу лакше да пређу у ЕУ.

Србији, земљи кандидату за ЕУ ​​од 2012, посебно се замера, наводи Франс прес.

И немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер критиковала је пре два дана визну политику Београда, наводећи да се она састоји у изузец́у грађана „оних држава које не признају Косово“.

Илва Јохансон би следец́е недеље требало да се састане са представницима земаља Западног Балкана у Берлину, а затим наредне седмице у Прагу.

Бета/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар