Почетна » КОМПОЗИТОР, САВЕТНИК, БИЗНИСМЕН Док Млађану Динкићу „цвета“ на свим пољима, његова бивша странка је у МИЛИОНСКИМ ДУГОВИМА

КОМПОЗИТОР, САВЕТНИК, БИЗНИСМЕН Док Млађану Динкићу „цвета“ на свим пољима, његова бивша странка је у МИЛИОНСКИМ ДУГОВИМА

од admin
0 коментар

Бивши потпредседник Владе и некадашњи министар Млађан Динкић одлично се сналази у приватном бизнису, а од скоро је и саветник црногорског председника Мила Ђукановића. И док њему сјајно иде, његова бивша странка Уједињени региони Србије, чији је и даље званични заступник, „грца“ у дуговима, који су достигли чак 182,4 милиона динара или око 1,5 милиона евра.

Ако је судити по броју функција које је променио и опстанку на власти, Млађан Динкић ће вероватно остати записан као један од најуспешнијих српских политичара, ако не и најуспешнији. На самом почетку своје политичке каријере изабран је за гувернера Народне банке, да би потом мењао функције у Влади Србије – био је министар финансија, привреде, економије и регионалног развоја, као и потпредседник Владе.

За све то време, његова странка УРС, а претходно Г17 плус, успешно је пливала на политичкој сцени, а њени чланови су добијали најзначајније ресоре у тадашњим владама. Ипак, после 14 година готово непрестаног боравка на власти, УРС је пао испод цензуса, а Динкић је након тога одлучио да се посвети приватном бизнису.

Dinkić na skupu u „Areni“

Компоновао је песме, углавном за домаће поп певаче, основао је консултантску фирму, члан је Управног одбора „Збербанке“, а од скоро је ангажован и за саветника председника Црне Горе Мила Ђукановића.

И док њему на свим пољима „цвета“, његова партија, у којој је о свему одлучивао, већ дуго се налази у блокади. Према подацима са сајта Народне банке Србије, у овом тренутку дуг УРС-а износи 182.375.211 динара. На списак дужника у принудној наплати, та странка доспела је јула 2015. године, а њени рачуни блокирани су чак 1098 дана, односно пуне три године.

 

URS u Registru političkih partija

Мада некадашњих функционера УРС-а на политичкој сцени нигде нема, та партија и даље постоји у Регистру политичких странака, које води Министарство за државну у праву и локалну самоуправу. Према подацима који се налазе у Регистру, Млађан Динкић, који је после краха на изборима напустио политику, тамо се и даље води као заступник УРС-а.

Милионски дугови за ТВ кампању и закуп

О дуговима УРС-а никад није желео да говори. Ипак, познато је да је та партија остала дужна ТВ станицама за изборну кампању и спотове који су на њима емитовани, као и за закуп простора од око 600 квадрата на Тргу републике у Београду.

Како је „Блиц“ писао, још 2013. УРС је на име кирије ДИПОС-у дуговао 16,7 милиона динара и већ тада та странка није платила 20 месечних закупа. Такође, у том периоду странка Млађана Динкића била је дужна око два милиона евра разним повериоцима и то углавном за маркетиншке услуге. Дуг се у међувремену смањио, јер је УРС упркос краху на републичким изборима и даље имао своје одборнике на локалу по Србији.

После неког времена, функционери те странке су пошли свако на своју страну. Верољуб Стевановић практично је реактивирао „Заједно за Шумадију“, Бошко Ничић је након победе на изборима у Зајечару пришао СНС, док је Предраг Марковић у Покрету за обнову краљевине Србије.

Некадашња висока функционерка УРС-а Сузана Грубјешић изабрана је за генералну секретарку Европског покрета у Србији, а Верица Калановић се 2015. године запослила као директорка једног зависног предузећа у Луци Београд. Није познато да ли је у међувремену променила своје радно место.

Наташа Латковић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар