Почетна » Кон открио скандал: Власт нас због избора гурнула у ризик

Кон открио скандал: Власт нас због избора гурнула у ризик

од admin
0 коментар

 

“Обрадио сам податке до јуна месеца – три пута је било више смртних случајева од ковида 19 него што је било писмено пријављено, изјавио је епидемиолог др Предраг Кон гостујући у “Прегледу дана” НеwсмаxАдриа.

Подсетимо, непосредно пред изборе, готово по правилу, из дана у дан су се појављивале сличне бројке – било је око 90 заражених и најчешће један преминули од коронавируса. И након што је БИРН раскринкао манипулацију са бројкама, од државног врха, на челу са председником, нисмо могли да чујемо убедљиве аргументе који би побили информације БИРН-а.

Колико су се корона цифре олако схватале (а вероватно и занемаривале), показује и изјава председника Србије Александра Вучића, који је јунске изборе упоредио са одласком у продавницу:

“Било је много сигурније него да неко оде у продавницу на пет минута”, рекао је Вучић, правдајући одлуку да се организују избори.

Међутим, у последњој недељи Вучићеве изборне играрије (21. јун) број заражених достигао је (званично) 12.894, док је број преминулих био 261. Чак и оваква, званична и фризирана статистика је оборила Вучићеву тезу о “безбедним изборима”. Ако на то додамо да је било три пута више преминулих, како Кон тврди, бројке су заиста застрашујуће.

И ту нема оправдања. Не може се одлука о изборима бранити тиме да је претходно одигран дерби пред више од 15 хиљада људи, финале Купа Србије у Нишу, организацијом тенских турнира, концерата, прослава. Свестан пропуст или не, то уопште није важно. Чињеница је да су људи излазили на изборе у периоду кад они никако нису смели да се одрже, повлачи питање кривичне одговорности оних који су били задужени да воде рачуна о нашим животима и нашем здрављу. Ако имају образа, прво ће поднети оставке.

Такође, не треба заборавити да су за ноншалантност владајуће гарнитуре цену платилии они сами – након прославе изборне победе, где су функцинери напредњака грлили и љубили, стигла вест да су заражени Марко Ђурић, Маја Гојковић, Алесандар Вулин, а како је касније тврдио председник, међу зараженима је био и његов секретар Никола Селаковић.

Оправдање како су избори сигурнији од одласка у продавницу, пример је колико су партијски интереси важнији од здравља грађана, а лаж како нема препрека да се отпочне кампања коштала је здравља, не само напредњачке фуниционере, већ несумњиво велики број људи који су изашли на биралишта.

 

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар